Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U Saboru

Ministar Bošnjaković predstavio izmjene Kaznenog zakona: Spolni odnos bez pristanka tretirat će se kao silovanje

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković (Foto: Dnevnik.hr)
Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković (Foto: Dnevnik.hr) Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Dražen Bošnjaković (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Dražen Bošnjaković na konferenciji za medije predstavio je izmjene Kaznenog zakona.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković danas je na konferenciju za novinare predstavio izmjene u Kaznenom zakonu, Zakonu o zaštiti od nasilja u obitelji i Zakonu o kaznenom postupku. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ''Ma ne Malenica...'' ''Meni je još u glavi onaj nesretni Bošnjaković'': Sinčić pomiješao ministre pa opleo po pogrešnom čovjeku Slika nije dostupna U samoizolaciji Korona predaja dužnosti: Dražen Bošnjaković Ministarstvo pravosuđa i uprave prepustio digitalnom Ivanu Malenici

Za mnoga kaznena djela propisuju se strože kazne, a dosadašnji "spolni odnos bez pristanka" postaje kazneno djelo silovanja. Strože kažnjavanje silovatelja i zaštitu žrtava na subotnjim prosvjedima diljem zemlje zatražila je inicijativa Pravda za djevojčice.

"Posebno je važna intervencija vezana za kazneno djelo silovanja što je bilo jako otvoreno pitanje. U današnjem zakonu postoji spolni odnos bez pristanka i postoji silovanje. Spolni odnos bez pristanka smo ukinuli kao kazneno djelo, a biće tog djela smo spojili sa kaznenim djelom silovanja. U nekakvoj sinergiji sa udrugama civilnog društva koje se bave zaštitom žrtava došli smo do toga da je najbolje to formirati kao jedno kazneno djelo. Ovo bez pristanka je ono kazneno djelo gdje nema nasilja, onog fizičkog, gdje nema tjelesne ozljede nego postoji neka ucjena, neka prisila da se u takav odnos uđe. To je stavak 1. kaznenog djela silovanja, a onaj stavak 2 kaže da on uključuje i tjelesnu ozljedu, nasilje i sl. To je jedan dosta veliki iskorak koji smo napravili", rekao je ministar.

Povećane su i kazne za silovanje te, ovisno o težini djela, iznose najmanje jednu do 10 godina zatvora.

Bošnjaković je predstavio još neke promjene. 

"U Kaznenom zakonu smo proširili onaj krug službenih osoba. Dosta se razgovaralo o tome da treba zaštiti radnike centara za socijalnu skrb, radnike u prosvjeti i taj smo pojam službene osobe proširili. Unijeli smo i novo kazneno djelo, a to se odnosi na one zaposlenike koji obavlaju poslove u javnom interesu ili javnoj službi. Ako imamo primjerice vozača koji u autobusu vozi 50 djece, smatramo da on radi u javnom interesu i da ga moramo zaštititi", objasnio je ministar. 

Promjena će biti u Zakonu o kaznenom postupku.

"Dirnuli smo u neke institute koji u praksi dovode do rastezanja postupka i manipuliranja procesom. To je vrlo snažna mjera. Kada se promijeni vijeće u nekom predmetu, što se vrlo često događa, to vijeće mora po današnjem zakonu sve ono što je bilo prije njega provesti ponovno. Mora ponovno saslušati svjedoke, provesti dokaze. Sada će novi predsjednik vijeća sam odlučiti je li mu to potrebno ili nije. Ako nije, samo će se iskazi pročitati", rekao je i dodao da su u Zakonu od nasilja u obitelji pooštrili sve prekršajne sankcije. 

"Tu također šaljemo oštriju poruku. Redefinirali smo što je to tjelesno nasilje pa smo rekli da je to nasilje kod kojeg ne dolazi do tjelesne ozljede. To bi bilo u okviru prekršajnog zakona. Ono gdje dolazi do ozljede, to ide u kazneni postupak i to zaslužuje kazneno sankcioniranje", kaže Bošnjaković koji je dodao da je ukinuto i djelo teškog sramoćenja. 

O izmjenama ovih zakona se govorilo u četvrtak na sjednici Vlade 

"Borba protiv svih oblika protiv nasilja nije samo borba Ministarstva pravosuđa već mnogih dionika", rekao je ministar, dok je predsjednik Vlade objasnio kako su ove izmjene plod osmomjesečnog rada svih aktera koji su bili uključeni u proces.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene