Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sjednica Vlade

Plenković: "Štrajk nije dobar i stvara lošu atmosferu među roditeljima, apeliram na sindikate da sjednu za stol"

Premijer Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr)
Premijer Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Premijer Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) Premijer Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Premijer Andrej Plenković (Dnevnik.hr) Premijer Andrej Plenković (Dnevnik.hr) +0 Premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/3 >>
Vlada je raspravljala o nacrtima prijedloga izmjena Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, Kaznenog zakona i Zakona o kaznenom postupku. Predložila je oštrije kazne za nasilnike i širu definiciju službene osobe.

U uvodnom govoru premijer Plenković komentirao je aktualne teme.

Pročitajte i ovo Ilustracija Oglasila se Vlada GONG prijavio kršenje izborne šutnje Voditelji Dnevnika Nove TV, Romina Knežić i Petar Pereža Jedan odbio, drugi pristao Propustili veliku priliku - čelnici najvećih stranaka nisu iskoristili poziv Dnevnika Nove TV: "Ja sam jedva čekao"

Podsjetio je na "zeleno svjetlo" Europske komisije za ulazak Hrvatske u Schengen. "Ovaj proces traje četiri godine, a intenzivirali smo ga u našem mandatu", rekao je Plenković i podsjetio na temelje Schengena i što on podrazumijeva.

Rekao je kako je Hrvatska dobila 120 milijuna eura za pripremu za ulazak u Schengen. "Povukli smo još 151 milijun eura, to je ukupno 270 milijuna eura ulaganja radi podizanja naših sposobnosti za ulazak u šengenski prostor". Izjavio je kako sada slijedi lobiranje za ulazak Hrvatske u šengenski prostor.

Predsjednik vlade govorio je i o mogućem uvođenju eura. "Radimo na provedbi akcijskoga plana. Vjerujem da ćemo nakon našeg predsjedanja biti u poziciji da smo ispunili sve kriterije koje smo u tom akcijskom planu predvidjeli."

Plenković o štrajku prosvjetara

"S aspekta podizanja plaća, poreznih olakšica te prijedloga da se kroz TKU povisi plaća za dodatnih 6 posto, ukupna povišica bit će više od 20 i nešto posto. Štrajk nije dobar i stvara lošu atmosferu među roditeljima i stvara pritisak na županije. Razgovori bi se trebali nastaviti u ponedjeljak. Apeliram na čelnike sindikata da sjednu za stol i realno pogledaju što smo napravili", rekao je premijer komentirajući štrajk učitelja.

Dodao je kako su obećali i povećati osobni odbitak s 3800 na 4000 kuna te je najavio i da će idući tjedan na Vladi, nakon konzultacija s socijalnim partnerima, dogovoriti o povećanju minimalne plaće.

Osvrnuo se i na novu ljestvicu Doing Businessa gdje je Hrvatska napredovala za sedam mjesta.

"Trebamo i dalje napraviti iskorake u unapređivanju različitih aspekata poslovanja kako bi privukli investitore". Ove godine Hrvatska je zauzela 51. mjesto među 190 zemalja na ljestvici lakoće poslovanja, dok je protekle godine bila 58.

Vlada je raspravljala i o nacrtima prijedloga izmjena Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, a premijer Plenković rekao je kako su u izradi zakona sudjelovali brojni stručnjaci.

"Ovo je veliki korak naprijed. Socijalnoj skrbi i učiteljima dajemo da postanu službene osobe", objasnio je premijer i rekao kako se nada da će Zakon dobiti potporu u Saboru.

"Briše se kazneno djelo teškog sramoćenja", najavio je Plenković, "a to je i signal za poštivanje medija."

Vlada je usvojila izmjene Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu. Izmjene zakona predstavio je ministar Butković.

Izmjenama Zakona o prijevozu u pomorskom prometu uvode se nove kategorije korisnika povlaštenog prijevoza putnika i vozila, a to su, među ostalim, djeca s poteškoćama u razvoju, ratni vojni invalidi sa 100-postotnim tjelesnim oštećenjem, osobe kojima je utvrđeno tjelesno oštećenje vida 100 posto, gluhoslijepe osobe sa 100 posto tjelesnog oštećenja. Besplatan prijevoz imat će otočani koji se odlaze liječiti na kopno, ali i stanovnici iz kontinentalnog dijela Hrvatske koji po liječničku pomoć moraju na otok.

Briše se kazneno djelo teškog sramoćenja

Izmjenama Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, Kaznenog zakona i Zakona o kaznenom postupku za mnoga kaznena djela propisuju se strože kazne, a dosadašnji "spolni odnos bez pristanka" postaje kazneno djelo silovanja. Strože kažnjavanje silovatelja i zaštitu žrtava na subotnjim prosvjedima diljem zemlje zatražila je inicijativa Pravda za djevojčice.

"Briše se i kazneno djelo teškog sramoćenja. To djelo nije naišlo na primjenu u praksi", objasnio je ministar Bošnjaković.

"Borba protiv svih oblika protiv nasilja nije samo borba Ministarstva pravosuđa već mnogih dionika", rekao je ministar dok je predsjednik Vlade objasnio kako su ove izmjene plod osmomjesečnog rada svih aktera koji su bili uključeni u proces.

Šira definicija pojma službene osobe

"Znamo i sami kakve smo imali incidente i vezano za naše Centre za socijalnu skrb i u našim školskim ustanovama. Tako da idemo i s tim, širimo definiciju pojma službene osobe na zaposlene u Centrima za socijalnu skrb i školama, a uvodimo i novo kazneno djelo prisila prema osobi koja obavlja poslove od javnog interesa", objasnio je Bošnjaković.

Usvojena uredba koja omogućava angažiranje 1812 pričuvnih policajaca

Vlada je na sjednici u četvrtak usvojila i uputila u saborsku proceduru Uredbu o pričuvnoj policiji koja omogućava da se u "točno pripisanim situacijama" angažira ukupno 1812 pričuvnih policijskih službenika.

"S obzirom na zadaće policije u većem obimu kao što je migrantski pritisak, turistička sezona ili predsjedanje Vijećem Europske unije ocijenili smo da je potrebno ustrojiti pričuvne snage koje će omogućiti da Ravnateljstvo policije dobije osposobljene i stručne pričuvne snage koje može angažirati u točno propisanim situacijama", kazao je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Najznačajnije odredbe propisuju da je služba u pričuvnom sastavu dragovoljna osim u slučaju ratnog stanja ili neposredne ugroženosti, neovisnosti i teritorijalne cjelovitosti države te u drugim slučajevima kada je ugrožena unutarnja sigurnost.

Ukupan broj pričuvnih policijskih službenika koji će se moći angažirati je 1812, a povećan je broj dana angažiranja s 90 na ukupno 180 dana u istoj godini.

Kandidat za pričuvnog policajca može biti bivši policajac koji je umirovljen ili je iz službe otišao na temelju sporazuma, odnosno otkazom po vlastitoj volji.

Pričuvni policijski službenik u pravilu će se angažirati na području policijske uprave u kojoj ima prijavljeno prebivalište ili boravište, a iznimno na cijelom državnom području, tako da se na taj način ne stvaraju dodatni troškovi, a ujedno nema potrebe u određena mjesta slati na ispomoć aktivne policijske službenike, pojasnio je Božinović.

Za provedbu Uredbe u proračunu je za ovu godinu osigurano nešto više od 3,3 milijuna kuna, a za 2020. i 2021. godinu po 18 milijuna kuna.

"Smatram da će se na temelju predložene Uredbe pričuvna policija organizirati i angažirati na brži i efikasniji način, a da će cjelokupan policijski sustav potrebitim angažmanom optimalnog broja pričuvnih policijskih službenika biti u mogućnosti kvalitetnije i učinkovitije reagirati na mnogobrojne, raznovrsne i ponekad nepredvidive sigurnosne izazove", zaključio je Božinović. (MT/Hina)
 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene