Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Otvaranjem birališta u sedam sati, u Hrvatskoj je jutros počeo drugi krug lokalnih izbora na kojima birači neposredno biraju čelne ljude izvršne vlasti, odnosno župane u devet hrvatskih županija, gradonačelnike u šest županijskih sjedišta i Gradu Zagrebu, te još pedeset gradova u više županija, a u 164 općine biraju općinske načelnike.


Najviše se gradonačelnika u drugom krugu bira u Splitsko-dalmatinskoj županiji, njih 11, a u toj se županiji, kao i u Osječko-baranjskoj, u drugom krugu bira i najviše općinskih načelnika, u čak 16 općina. Birališta se zatvaraju u 19 sati do kada traje i izborna šutnja tijekom koje je zabranjena svaka izborna promidžba i objavljivanje privremenih rezultata i njihovih procjena.

Vezani članci Slika nije dostupna Sanader: HDZ je pobjednik lokalnih izbora Slika nije dostupna Hrvati od 7 sati glasuju na petim lokalnim izborima

Nakon 19 sati dopuštena je objava izlaznih anketa, odnosno ispitivanje javnosti te opredjeljenja birača na glasovanju. U drugom krugu izabran je onaj kandidat koji dobije veći broj glasova birača koji su glasovali.

(Hina)