Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatski premijer Ivo Sanader izjavio je u New Yorku da je njegova Hrvatska demokratska zajednica, ‘pobjednica lokalnih izbora 2009.’, ali da je razočaran zbog poraza na izborima za gradonačelnike Dubrovnika i Vukovara.


‘Da sam u Zagrebu, onda bih na konferenciji za tisak proglasio pobjedu HDZ-a i naših koalicijskih partnera, prije svega HSS-a, HSU-a i drugih, te pripadnika manjina’, izjavio je Sanader hrvatskim novinarima u Stalnoj misiji RH pri UN-u u New Yorku. ‘No, učinit ću to ovdje u New Yorku. Po rezultatima koje smo dobili HDZ postavlja župane u 10 županija, HSS u tri, to je 13. HDZ ima najveći broj župana, gradonačelnika i vijećnika’, naglasio je Sanader, zahvalivši svim biračima, posebno onima koji su podržali kandidate vladajuće koalicije.

Izgubljeni Dubrovnik i Vukovar

Vezani članci Slika nije dostupna Obama: Vi ste naši najbolji prijatelji u NATO-u Slika nije dostupna ‘Suradnja i potpora tribunalu ustavna je obveza Hrvatske’

Na pitanje o porazima HDZ-ovih kandidata u Dubrovniku i Vukovaru, kazao je ‘voljeli bi da smo pobijedili i u Vukovaru i Dubrovniku, u to nema sumnje’, ukazujući istodobno na pobjedu HDZ-a u Dubrovačko-neretvanskoj županiji Na pitanje o mogućem koaliranju HDZ-a sa Željkom Kerumom u Splitu, Sanader nije isključio tu mogućnost, rekavši da je ‘veliki broj birača HDZ-a birao Keruma’, ali da on poštuje izbor birača, te da će o formiranju vlasti u Splitu odlučivati Gradski odbor HDZ-a. ‘Ako se oni odluče za koaliciju s Kerumom, ja ću to podržati’, dodao je.

>> Milanović: Izbori pokazali da je SDP velika hrvatska stranka

Naglasio je da rezultate lokalnih izbora, na polovici mandata sadašnje vlade, pokazuju da je koalicijska vlada opravdala povjerenje birača, te da bi HDZ na parlamentarnim izborima pobijedio s još većom prednošću.

(Hina)