Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stotine građana prijavljenih u jednoj kući

Izborni kriminal sa fiktivnim biračima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska je jedina zemlja u svijetu, koja već tradicionalno ima više birača nego stanovnika. Nitko ne zna koliko je građana fiktivno prijavljeno na nepostojećim adresama i kako će to utjecati na lokalne izbore. Mnogi to već nazivaju izbornim kriminalom.

Što bliže granici, to manja kontrola. Pogotovo kada se birališta zatvore. Vrgorački kraj nije iznimka već pravilo. Tamo je u svakom od mjesta više birača nego stanovnika. Državni tajnik Antun Palarić zadužen za biračke popise tvrdi kako su na temelju prebivališta svi oni upisani u popise birača. 'Ja ne mogu govorit u kategorijama moralno ili ne, već je li u skladu s zakonom ili ne', kaže Palarić.

Pročitajte i ovo Ilustracija Izbori na pragu Stare podjele ne vrijede: Pet plemena definirat će Europu, kojemu vi pripadate? Slika nije dostupna Hoće li mrtvi ponovo glasati? Državne institucije nesposobne riješiti problem nepostojećih birača

Odgovornost je na MUP-u koji treba fiktivne birače istražiti. A hoće li to napraviti? 'Da, ali to nema veze s ovom tiskovnom konferencijom', dodao je ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko. Do tada će od juga pa do sjevera Hrvatske postojati kuće u kojima je prijavljeno od 50 do 100 birača. Vlast ništa ne može. 'Najprije ne znamo da li je riječ o obiteljskoj kući ili zgradi' objašnjava Palarić.

I tako osim vrgoračkog kraja, od Makarske do gradova u zadarskom zaleđu više je birača nego stanovnika i nikome ništa. 'U švicarskoj na 50 kvadrata možete prijaviti do 5 stanara, a kod nas možete i do 50', tvrdi Dragan Zelić iz GONG-a.

Tako oni autobusima dođu na glasovanje i vrate se doma. 'Dolaze iz Srbije i Bosne i to je normalno jer imaju uredno prebivalište', kaže Palarić.

Ustavni sud vezao je 2000. ruke državi izbacujući važne odredbe iz zakona o prebivalištu zbog čega sada imamo kaos. 100 po 100 birača i dođe se do velikih brojki. GONG je 2005. radio analizu uspoređujući broj birača i stanovnika. Kada se oduzmu maloljetni i umrli dolazi se do podatka kako je više od 400 tisuća birača koji su u papirima, a ne u Hrvatskoj.

GONG smatra da je jedino rješenje da Hrvatska, BiH i Srbija sjednu i razmjene biračke popise. 'Osoba koja ima fiktivno prebivalište u Hrvatskoj vjerojatno ima stvarno prebivalište i u BiH i Srbiji' dodaje Zelić.

Za manje od mjesec dana izabrat ćemo nove župane, gradonačelnike i općinske načelnike i opet će zbog fiktivnih birača biti problema.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene