Tomislav Tomašević
Tomislav Tomašević Foto: DNEVNIK.hr

Želimo promijeniti Zagreb da bismo promijenili Hrvatsku, poručio je kandidat za gradonačelnika Zagreba Tomislav Tomašević (Možemo!/Zagreb je naš) u petak na predstavljanju izbornog programa za predstojeće lokalne izbore koje je nazvao "povijesnima".


"Pred nama su povijesni lokalni izbori, na njima se bira vizija Zagreba koja će obilježiti sadašnje i buduće generacije", poručio je Tomislav Tomašević na zagrebačkom Gradecu gdje je predstavljen izborni program platformi Možemo! i Zagreb je naš!.

Vezani članci Sučeljavanje kandidata za gradonačelnika Zagreba - 3 Žestoko od samog početka, zaiskrilo još na cijenama kuhinje. Najžešće rasprave između Filipovića, Škore i Škare Ožbolt Andrija Jarak Andrija Jarak o dosadašnjoj kampanji: "Svi kažu da će biti otvoreni i pošteni, ali mnogo je valjanja u blatu"

Program zelene ljevice za Zagreb od danas je dostupan na internetskim stranicama platforme Možemo!, na njemu je radilo 200 članova i simpatizera u 18 tematskih programa za sve gradske četvrti, a prilikom izrade programa anketirano je više od 10.000 građana.

"Zagrebom će se upravljati u partnerstvu s građanima, ojačat ćemo mjesnu samoupravu, teme će se raspravljati na zborovima građana, a o bitnom će se odlučivati na referendumu", poručila je koordinatorica programa Danijela Dolenec.

Tomašević je najavio promjenu modela upravljanja gradom, obnovu i pretvaranje Zagreba u zeleni, održivi i učinkovit grad. Obećao je preustroj gradske uprave i gradskih poduzeća, bolji sustav javne nabave, osnaženo socijalno partnerstvo i digitalizaciju gradske uprave. Gradskom imovinom, istaknuo je, upravljat će se racionalno i transparentno, a digitalizacija rada donijet će kvalitetniji servis građanima.

Konačno rješenje problema s otpadom

Novac za promjene Tomašević namjerava pronaći, uz ostalo, stavljanjem u funkciju praznih gradskih prostora, kompetitivnom javnom nabavom i revidiranjem štetnih ugovora. "Izračuni pokazuju da tako možemo uštedjeti oko 300 milijuna kuna godišnje i još toliko u Zagrebačkom holdingu", rekao je kandidat te poručio da njegova ekipa "za razliku od aktualne gradske vlasti zna koristiti EU fondove".

Najavio je i smanjenje broja gradskih ureda s 27 na 15, te javne natječaje za pročelnike svih ureda i direktore gradskih poduzeća. Građanima, kojima su oštećeni objekti u potresu, obećao je otvaranje posebnog ureda za obnovu koji će rješavati svu dokumentaciju te mobilne timove za snimanje stanja na terenu i savjetovanje o najboljem rješenjima.

Tomašević je obećao i bolju socijalnu politiku, skrb za starije i bolju zdravstvenu zaštitu Zagrepčana. Najavio je zatvaranje odlagališta Jakuševac u iduće četiri godine, otvaranje sortirnica za otpad, manji broj kanti za otpad na javnim površinama, a otpad će se naplaćivati po količini nerazvrstanog otpada.

Gradit će se, kaže, i centar za reciklažu, a revidirat će se i ugovor po kojemu bi se komunalni otpad iz Zagrebačke županije dovozio u centar za reciklažu u Gradu Zagrebu.