Nedjeljni izbori pokazali su da su i u Istri zapuhali neki novi politički vjetrovi.


U prvom krugu najjača regionalna stranka IDS izgubila je svoje utvrde Buzet i Vodnjan, a za Pazin i najveći istarski grad Pulu borba je u drugom krugu. Za razliku od izbora prije četiri godine, IDS nije uspio izboriti ni župana u prvom krugu.

Vezani članci Danijel Ferić Ferić se ne miri s porazom, najavio žalbu Ustavnom sudu: ''Pokazalo je da su izbori za župana u Istri kontaminirani'' Slaven Hojski - 1 IDS i SDP poslali prigovore na rezultate izbora: "Svatko od njih tvrdi da ima dokaze da su određeni listići koji su proglašeni važećima - nevažeći"

"Omjer glasova koje smo mi ostvarili, on je dominantan. S druge strane IDS ima jednu veliku autonomiju prema svojim podružnicama koje samostalno odlučuju o svojim kandidatima i programima, i to treba dobro analizirati i, što je najbitnije, izvući pouke", kaže Boris Miletić.

"Nije ovo samo početak kraja jedne dominacije, jedne stranke koja već 30 godina upravlja Istrom. Nije dobro ni za jednu stranku da bude na vlasti predugo, kanali se zaštopaju, razvija se klijentelistička mreža i to je loše", smatra Suzana Jašić iz Možemo. 

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr