Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Lokalni izbori

DIP objavio pravila: Objasnili kako će se prikupljati potpisi birača koji su u samoizolaciji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Državno izborno povjerenstvo (DIP) objasnilo je kako će se za lokalne izbore prikupljati potpisi birača te ovjeravati očitovanja o prihvaćanju kandidature osobama kojima je izrečena izolacija ili samoizolacija.

Naime, za kandidacijsku listu za lokalna predstavnička tijela političke stranke ne moraju, no birači (kada predlažu kandidacijsku listu grupu birača) moraju na odgovarajućim obrascima prikupiti određeni broj biračkih potpisa.

Pročitajte i ovo Ilustracija Mala škola izbora Što je Državno izborno povjerenstvo i koja je njegova uloga? Slika nije dostupna osjeća se moralnim pobjednikom Ferić se ne miri s porazom, najavio žalbu Ustavnom sudu: ''Pokazalo je da su izbori za župana u Istri kontaminirani''

Kod kandidatura za općinske načelnike, gradonačelnike i župane te njihove zamjenike, potpise moraju prikupiti i političke stranke i birači, a broj potrebnih potpisa kreće se od 35 u općinama do 350 stanovnika, do 5000 u gradovima i županijama s više od 500.000 stanovnika.

DIP je naveo pod kojim će okolnostima nadležna izborna povjerenstva priznavati podršku samo jednog, odnosno više birača, na odgovarajućem obrascu, u situaciji kada birač potpis podrške ne može dati na uobičajen način (primjerice, na štandu).

Ako je na propisanom obrascu ime samo jednog birača, nadležno izborno povjerenstvo priznat će njegovu podršku kandidacijskoj listi grupe birača, odnosno kandidatu ako je na njega unio svoje osobne podatke i potpis te tako popunjen obrazac skeniran dostavio predlagatelju.

Dakle, na tom obrascu ne morati biti i potpis osobe (volontera) koji u normalnim okolnostima fizički prikuplja potpise.

Nađe li se na propisanom obrascu više birača, primjerice, nekoliko članova istog kućanstva kojima je svima izrečena izolacija ili samoizolacija, tada na njega treba unijeti osobne podatke i potpise svih takvih birača, te ime, prezime, OIB i potpis jednog od njih koji je prikupio potpise pa skenirani obrazac dostaviti predlagatelju.

Političke stranke i birači koji predlažu kandidacijske liste i kandidate dužni su za svakog od kandidata priložiti očitovanje o prihvaćanju kandidature, ovjereno kod javnog bilježnika ili nadležnog izbornog povjerenstva.

Kako kandidati koji se zateknu u izolaciji ili samoizolaciji neće moći ishoditi ovjeru očitovanja na opisani način, to će moći učiniti nadležno izborno povjerenstvo temeljem preslike očitovanja o prihvaćanju kandidature koje mu na propisanom obrascu dostavi predlagatelj, uz presliku osobne iskaznice kandidata i dokaz o izrečenoj izolaciji odnosno samoizolaciji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene