Obavijesti Video Pretražite Navigacija
UV indeks na 9 od

Danas opasno zračenje: Opekline za 10 minuta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Paklene vrućine se nastavljaju. Danas cijeloj Hrvatskoj prijeti vrlo visoka opasnost od štetnog sunčevog zračenja. Na udaru su koža i oči. Na današnjem suncu djeca mogu dobiti opekline za manje od deset minuta. Ako već morate na sunce, pogledajte kako se zaštititi od opasnih sunčevih zraka.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna klimatološka jesen, ali... Hoće li ljeto i dalje trajati? Jutarnja magla na kopnu i pokoji pljusak na jugu, ali još uvijek će biti sunca i topline Slika nije dostupna NEKOLIKO ZDRAVSTVENIH SAVJETA HZJZ objavio preporuke kako se možete zaštititi od toplinskog vala: Nosite laganu odjeću, izbjegavajte sunce, hladite prostore...

Danas će cijela hrvatska biti u crvenom. Indeks štetnog sunčevog UV zračenja popet će se na devet od mogućih 11. Povećana opasnost od tumora kože i prijevremeno starenje kože samo su neke od posljedica izlaganja ovako jakom suncu. Zato se treba dobro zaštiti. 'Što gušća što tamnija odjeća to bolje, ne smijemo zaboraviti šešire sa što većim rubom, zaštitne očale, treba obratiti pažnju da u posljednje vrijeme postoji odjeća sa UV certifikatom koja pojačano štiti od sunca, potom dolazi visoki zaštitni faktor, po mogućnosti veći od trideset, potrebno je voditi računa da ima podjednaku zaštitu od UV-a i UV-b zraka, zatim postoje određene kombinacije vitamina koja povećava obrambeni sustav i smanjuje štetne posljedice izlaganja kože suncu', kazao nam je Dinko Kaliterna, dermatovenerolog.

>> Priremite kožu za ljeto i sunce

Osim za kožu UV zračenje jednako je opasno i za oči. 'Nažalost UV zračenje pogađa točno makulu ili centar vida koji je najvažniji za naš vid', saznali smo od Ivane Mravičić, specijalistica oftalmologije. Dobro je uvijek pri odabiru naočala paziti da naočale imaju certifikat na kojem se vidi da postoji zaštita od UV-a i UV-b zračenja, znači sama zatamnjenost naočala ne znači ništa, drugo nije loše da su naočale malo veće. Ipak, od svega je najbolja zaštita ne izlaziti na sunce između 10 i 17 sati ili se barem držati hlada.

Štitite li se adekvatno od štetnog uv zračenja?

  • Da, izbjegavam sunce
  • Poneki put se namažem zaštitnom kremom
  • Ne, nisam priomijetio/la da je tako opasno

Ukupno glasova:

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene