Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Na Marjanu počelo mjerenje sunčeva zračenja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na meteorološkom opservatoriju na splitskom Marjanu danas je počelo mjerenje globalnoga sunčeva zračenja za jugoistočnu Europu što ga je u sklopu međunarodnog projekta pokrenuo Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

Ravnatelj DHMZ-a Ivan Čačić kazao je kako je cilj tog projekta, koji će trajati do 5. kolovoza, omogućiti što bolja mjerenja i dobiti usporedne, točne i pravodobne pokazatelje o raspoloživosti sunčeve energije, radi točnih upozorenja na štetne i korisne učinke sunčeva djelovanja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kape, kreme, posebna odjeća Sunce sve opasnije: Roditelji, zaštitite kožu svoje djece! Slika nije dostupna Opasno sunce Visoki UV faktor: Izbjegavajte sunce i koristite zaštitu

Osim Hrvatske u ta mjerenja uz pomoć etalonskih osjetnika, a riječ je o uređajima najveće točnosti, uključene su i meteorološke službe Slovenije, Makedonije, Turske, Izraela, Svjetskoga radijacijskog centra u Davosu te SAD i Velika Britanija.

Voditelj projekta DMHZ-a Krunoslav Premec kazao je kako osim iskoristivosti za proizvodnju struje i toplinske energije, sunčevo djelovanje ima i štetne posljedice uzrokovane ultraljubičastim
zračenjima. 

- Štetni učinci na čovjeka očituju se u nastanku raka kože, očne mrene i u smanjenju imunološkog sustava. Ultraljubičasta zračenja mogu oštetiti i mikroorganizme u moru, ali i smanjiti proizvodnju hrane jer smanjuju prinos biljaka, kazao je Premec.

Svjetska meteorološka organizacija će o rezultatima mjerenja sunčeva zračenja u Splitu službeno izvijestiti u početku listopada, rečeno je na današnjem skupu na Marjanu kojem su nazočili i voditelj Regionalnog centra za meteorološke instrumente jugoistočne Europe Drago Grošelj i direktor Agencije za okoliš pri slovenskom Uredu za meteorologiju Klemen Bergant.

Međuusporedna mjerenja u Splitu nastavak su sudjelovanja Hrvatske na Međunarodnoj usporedbi primarnih etalona sunčeva zračenja u Davosu 2005. na kojoj je DMHZ bio jedini predstavnik jugoistočne Europe.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene