Obavijesti Video Pretražite Navigacija
KOLIKO DOZA JE POTREBNO

Znanstvenici o učinkovitosti docjepljivanja protiv koronavirusa: Prve dvije doze su ključne?

Cjepivo
Cjepivo Foto: DNEVNIK.hr
U Europskoj agenciji za lijekove ovih su dana izrazili sumnju u učinkovitost četvrte doze cjepiva protiv koronavirusa, što je nekoliko zemalja već uvelo u praksu.

Prema podacima koje su ovih dana iznijeli svjetski znanstvenici, čini se da su prve dvije doze cjepiva protiv koronavirusa ključne.

Nakon što je nekoliko zemalja dalo odobrenje za četvrtu dozu cjepiva, Marco Cavaleri, koji je odgovoran za strategiju cijepljenja pri Europskoj agenciji za lijekove kazao je na jednoj konferenciji za medije da ne postoje podaci koji bi govorili u prilog značajnog djelovanja četvrte vakcine.

Tedros Ghebreyesus, direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) je još krajem prosinca izjavio da bi paušalno dopunsko cijepljenje moglo prije produžiti pandemiju, nego je okončati, navodi Deutsche Welle.

I Paul Offit, liječnik za infektivne bolesti na Dječjoj klinici u Philadelphiji i i član Savjetodavnog odbora za cjepiva pri američkoj Upravi za hranu i lijekove (FDA), smatra da je "osvježavajuće“ cijepljenje protiv virusa COVID -19 za cjelokupnu populaciju strateški pogrešno. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna učinkovitost EMA objavila nove podatke vezane za cjepivo i omikron: Ističe se jedan detalj kada je u pitanju booster doza

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Na snazi od subote Susjedna zemlja uvela obvezno cijepljenje starijih od 50 godina: Visoka kazna za one koji odbiju

Tipična cjepiva protiv gripe i rotavirusa ne štite od lakših oboljenja, ali štite od srednje teških i teških, i upravo to je smisao svega, smatra Offit. Fokus bi trebalo staviti na davanje prve i druge doze necijepljenim osobama, a ne na dopunsko cijepljenje ljudi koji su već dobili dvije doze.

"Radi se o pandemiji svjetskih razmjera", kaže Offit. „Svi ćemo patiti od ovog virusa sve dok se on u cijelom svijetu na stavi pod kontrolu."

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene