Koronavirus u svijetu - 4
Koronavirus u svijetu - 4 Foto: Afp

Žene u četrdesetima i pedesetima izložene su riziku od dugotrajnih problema nakon što prebole COVID-19, pokazala je studija u Velikoj Britaniji.


Trajni simptomi poput umora, kratkog daha i moždane magle samo su neki od simptoma koje bi žene u četrdesetima i pedesetima mogle imati mjesecima nakon što prebole COVID-19, pokazale su dvije britanske studije.

Vezani članci Koronavirus u Sydneyju Nakon najvećeg ovogodišnjeg dnevnog porasta brojki pooštravaju mjere: ''Brojevi ne idu u smjeru kojem smo se nadali'' Testiranje na koronavirus u Šibeniku - 1 Jedna dalmatinska županija i dalje muku muči sa sve većim brojem zaraženih, ali u drugoj konačno bilježe malo značajniji pad brojeva

U jednom istraživanju sudjelovale su žene pet mjeseci nakon što su napustile bolnice gdje su hospitalizirane zbog zaraze koronom. Osim nabrojenih simptoma pojavili su se još i dijabetes te bolesti pluća i srca.

"Ovo istraživanje otkriva da su žene koje su imale najteže simptome bile bjelkinje u dobi od 40 do 60 godina starosti. Kod njih su u većini slučajeva ostala do dva trajna zdravstvena poremećaja", kazao je Chris Brighling, profesor respiratorne medicine na Sveučilištu Leicester.

Teže trajne posljedice

Drugo istraživanje koje je vodio Međunarodni konzorcij za teške akutne respiratorne i nove infekcije pokazalo je da žene mlađe od 50 godina imaju veće izglede za teže trajne posljedice od muškaraca, pa čak i od starijih oboljelih, piše Reuters.

"Sve je jasnije da COVID-19 ima duboke posljedice za one koji ga prežive", kazao je Tom Drake, suradnik u kliničkom istraživanju sa Sveučilišta u Edinburghu. "Okrili smo da će mlađe žene najvjerojatnije imati teže i trajnije posljedice", dodao je Drake.

Studija iz Edinburgha obuhvatila je 327 pacijenata. Otkriveno je da za žene mlađe od 50 godina postoji dvostruko veća vjerojatnost da će trajno osjećati umor, sedam puta je veća vjerojatnost da će imati problem s kratkim dahom, ali i pamćenjem, mobilnošću i komunikacijom.

Jedan od simptoma i - PTSP

Studija iz Leicestera obuhvatila je 1077 pacijenata oba spola koji su otpušteni iz britanskih bolnica u razdoblju od ožujka do studenog 2020. nakon preboljelog COVID-a.

Većina pacijenata rekla je da ima višestruke trajne simptome i nakon pet mjeseci. Najčešći su bolovi u mišićima i zglobovima, umor, slabost, kratak dah i moždana magla. Više od četvrtine ispitanika imalo je "klinički značajne simptome anksioznosti i depresije" i nakon pet mjeseci, a 12 posto ih je imalo simptome PTSP-a.

Louise Wain, profesorica i specijalistica za respiratorne bolesti na Sveučilištu Leicester koja je vodila to istraživanje, rekla je da su razlike po spolu zbog imunoloških odgovora te da se na taj način može objasniti zašto se čini da je post COVID sindrom rašireniji kod žena.

"Mi znamo da je autoimunitet, situacija u kojoj tijelo ima imunološki odgovor na vlastite zdrave stanice i organe, češći kod žena u srednjim godinama", rekla je i dodala da je potrebna daljnja istraga kako bi se u potpunosti razumjelo ono što se događa.