Zdravko Marić
Zdravko Marić Foto: Matija Habljak/Pixsell

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić izjavio je u četvrtak da su predstavnici Vlade sindikatima javnih i državnih službi predložili suspenziju prethodno dogovorenih prava koja radnici još nisu konzumirali, a ne tiču se smanjenja plaća.


"Ono što još nije konzumirano stavljeno je na stol da se suspendira i stavi izvan snage, isto kao i neka materijalna prava. S obzirom na sve okolnosti i situaciju u proračunu, smatramo da je pravi značajan doprinos da balansiramo između svih nerijetko nepomirljivih ciljeva, s jedne strane zdravstva, potreba proračuna i ekonomije", rekao je novinarima ministar Marić uoči sjednice Vlade.

Vezani članci Škola u vrijeme koronavirusa Ovo su ljudi koji će odlučiti hoće li djeca u rujnu u školske klupe, ministar nije među njima Koronavirus u Melbourneu, ilustracija Posljednje brojke bude tračak nade: Zabilježili najmanji broj novozaraženih u posljednja tri tjedna

Dodao je da je njegov osobni dojam bio da su sindikati sastanak pokušali dodatno izdramatizirati.

"Nije bilo predloženo smanjivanje plaća"

"Nije bilo predloženo smanjivanje plaća. Mi smo imali najveći štrajk do sada i on je rezultiralo nečime, ali su na neki način ugovorena neka dodatna povećanja. Dobar dio tih povećanja, bilo osnovice ili koeficijenata, već je konzumiran", objasnio je Marić.

Poručio je sindikatima da nastave pregovarati s Vladom, ali da i ona mora početi donositi odluke.

"Što se nas tiče, mi ćemo sjesti i dalje razgovarati i elaborirati sve brojke do u detalje. Mislim da smo pokazali sa svim mjerama da nastavljamo s fiskalnom politikom da rashode držimo pod kontrolom", rekao je.

Marić je ustvrdio da je Vlada vrlo jasno pokazala i izrijekom rekla da se odgovorno odnosi s novcem poreznih obveznika, ne zanemaruje ulogu državnih službenika. Za više od 20 posto porasle su plaće svih državnih i javnih službenika u mandatu ove Vlade, istaknuo je.

Naglasio je kako je mnogima jasno da ni tajming prošlog štrajka obrazovnih radnika nije bio slučajno odabran pred početak izborne godine, ali da svatko ima legitimno pravo pokrenuti svoje aktivnosti.

"Krizu možemo iznjedriti jedino ako postupamo skupa, bez figa u džepu"

"Ovu krizu možemo iznjedriti jedino ako svi skupa postupamo bez fora i figa u džepu. Kada govorimo o tim silnim milijardama, nakon četiri godine smanjivanja udjela javnog duga u BDP-u, on se vraća na razinu početka mandata. Jako je važno koliko će brzo Hrvatska krenuti putem oporavka i kada ćemo dosegnuti tu razinu", poručio je Marić.

Napomenuo je kako je za prošle krize državi za oporavak trebalo 10 godina, šest godina je padala, još četiri godine da bi 2019. dosegnula razinu BDP-a iz 2008. godine.

Dodao je da u ovom trenutku svi trebaju biti izuzetno odgovorni, oprezni te donositi pravovremene i prave odluke. (Hina)