Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"uvreda za sve zaposlene"

Sindikati u obrazovanju odbili zahtjev Vlade da odustanu od povećanja plaća: "Uvođenje nastave je suludo"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sindikati obrazovanja danas su se sastali s ministrom rada Josipom Aladrovićem, a nakon sastanka čelnik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec poručio je da su odbili zahtjev Vlade da odustanu od povećanja plaća.

"Sindikati će odbiti bilo kakvu pomisao o odustajanju ili suspenziji nadoknade plaća o sustavu obrazovanja. Oni su izrijekom kazali suspenzija, to znači da nema više povećanja", rekao je Mihalinec.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Neuspjeli pregovori Zdravko Marić: "Nismo predlagali smanjenje plaća, sindikati su pokušali izdramatizirati sastanak" Slika nije dostupna tri središnjice Sindikalci traže dodatne mjere za najugroženije radnike: ''Mjere najviše pogoduju poduzetnicima''

Osvrnuo se i na početak nastave 11. svibnja te kazao kako je riječ o uvredi za sve zaposlene u obrazovanju.

„Ovo je besmisleno, suludo. Uvode nastavu za 10 posto učenika. Nećemo pristati na privid nastave. A još odustajanje, trajna suspenzija od povećanja plaće bi bila dodatni čavao u sustavu obrazovanja. Nemaju ni moralna ni ekonomska prava da to učine", kaže Mihalinec.

Istaknuo je kako je povećanje plaća u javnim službama po modelu 2+2+2 bio prijedlog premijera.

„On sad to želi suspendirati, ne vidimo razloga da se to čini. Novca ima, vlada ga daje da pomogne firmama kojima je zabranila rad. Da se baci iz helikoptera, možda bi se pravednije raspodijelilo nego sada", rekao je.

Novinarima se nakon sastanka obratio i ministar rada Josip Aladrović.

"Nismo naišli na razumijevanje situacije i slične ekonomske poglede, nastavit ćemo pregovori u nadi da će se shvatiti težina situacija. Nadamo se da će se shvatiti da prijedlog ne uključuje trenutačno smanjenje plaća, već smanjenje plaća u budućem periodu. U 2020. bi osnovica ostala na trenutačnoj razini, a za 2021. bi se održali pregovori", rekao je Aladrović i dodao da najavljena povećanja plaća trenutačno nisu moguća.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene