Branimir Mihalinec (Foto: Dnevnik.hr)
Branimir Mihalinec (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Sindikati obrazovanja danas su se sastali s ministrom rada Josipom Aladrovićem, a nakon sastanka čelnik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec poručio je da su odbili zahtjev Vlade da odustanu od povećanja plaća.


"Sindikati će odbiti bilo kakvu pomisao o odustajanju ili suspenziji nadoknade plaća o sustavu obrazovanja. Oni su izrijekom kazali suspenzija, to znači da nema više povećanja", rekao je Mihalinec.

Vezani članci Marin Medak, predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Medak o novim mjerama: "Jako puno ugostitelja najavljuje prosvjede, ne žele da oni umiru od gladi da bi se zaštitilo da netko drugi ne umre od bolesti COVID-19" Korona i problemi s psihom - 4 Nevjerojatno: Žena zaražena koronom išla u ljekarnu, muškarac stigao na aerodrom, planirao odletjeti iz zemlje

Osvrnuo se i na početak nastave 11. svibnja te kazao kako je riječ o uvredi za sve zaposlene u obrazovanju.

„Ovo je besmisleno, suludo. Uvode nastavu za 10 posto učenika. Nećemo pristati na privid nastave. A još odustajanje, trajna suspenzija od povećanja plaće bi bila dodatni čavao u sustavu obrazovanja. Nemaju ni moralna ni ekonomska prava da to učine", kaže Mihalinec.

Istaknuo je kako je povećanje plaća u javnim službama po modelu 2+2+2 bio prijedlog premijera.

„On sad to želi suspendirati, ne vidimo razloga da se to čini. Novca ima, vlada ga daje da pomogne firmama kojima je zabranila rad. Da se baci iz helikoptera, možda bi se pravednije raspodijelilo nego sada", rekao je.

Novinarima se nakon sastanka obratio i ministar rada Josip Aladrović.

"Nismo naišli na razumijevanje situacije i slične ekonomske poglede, nastavit ćemo pregovori u nadi da će se shvatiti težina situacija. Nadamo se da će se shvatiti da prijedlog ne uključuje trenutačno smanjenje plaća, već smanjenje plaća u budućem periodu. U 2020. bi osnovica ostala na trenutačnoj razini, a za 2021. bi se održali pregovori", rekao je Aladrović i dodao da najavljena povećanja plaća trenutačno nisu moguća.