Obavijesti Video Pretražite Navigacija
GRAĐANIMA 20.000 KUNA

Vlada ide u rebalans, minus u proračunu veći od 23 milijarde kuna: "Ovo je kratkotrajni šok, moramo biti čvrsti i izdržati"

Andrej Plenković
Andrej Plenković DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Andrej Plenković Andrej Plenković Foto: DNEVNIK.hr Zdravko Marić Zdravko Marić Foto: DNEVNIK.HR Nacionalni program reformi - akteri Nacionalni program reformi - akteri Foto: DNEVNIK.hr Josip Aladrović Josip Aladrović Foto: DNEVNIK.hr +0 Davor Božinović Galerija 1/5 >>
Vlada je na današnjoj sjednici donijela odluku o rebalansu proračuna zbog velikog smanjenja prihoda izazvanog krizom.

Na početku sjednice, premijer Plenković osvrnuo se na summit održan u srijedu u Zagrebu. "Pokazali smo kako znamo artikulirati vanjskopolitičke interese. Iza nas ostaju ostavštine, a to su deblokada odluke za otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

Pročitajte i ovo Sjednica Vlade u NSK-u dolazi milijun turista Plenković na sjednici Vlade: ''Nijednoj zemlji nije se dogodilo ovo što se dogodilo nama'' Slika nije dostupna SJEDNICA VLADE Plenković uputio važnu poruku roditeljima uoči popuštanja mjera u školama: ''Ohrabrite se, iskoristite mogućnost''

Imamo novu metodologiju za pregovore, a imamo i Zagrebačku deklaraciju", kazao je Plenković i izdvojio obljetnicu Bljeska u Okučanima poručivši da će Vlada uvijek s najvećim poštovanjem čuvati dignitet Domovinskog rata.

Napomenuo je i kako smo obilježili Svjetski dan slobode medija. Pozdravio je Inicijativu Ministarstva poljoprivrede Tržnice.hr. "U njoj sudjeluje više od 600 proizvođača", kazao je i osvrnuo se na proljetne prognoze EK i rebalans proračuna. 

Ukupni prihodi državnog proračuna u rebalansu smanjuju se za 23,2 milijarde kuna i iznosit će 122 milijarde kuna, dok ukupni rashodi ostaju na prvotno planiranih 147,3 milijarde kuna, rekao je Plenković. Istaknuo je da je najvažnije zadržavanje razine planiranih rashoda.

Ukupni proračunski prihodi u 2020. godini originalno su u proračunu planirani u iznosu nešto većem od 145 milijardi kuna, a rashodi nešto više od 147 milijardi kuna.

Manjak u proračunu između 23 i 25 milijardi kuna

"EK predviđa pad od 9,1 posto. Prva procjena rasta BDP-a je 7,5 posto. Optimističniji su od nas. To me posebno veseli. Hrvatska je ovu krizu dočekala na puno kvalitetniji način. Odlučili smo ostati na razini planiranih rashoda, a prihodi će pasti, očekujemo da će biti na razini 122 milijarde kuna. Minus u proračunu bit će od 23 do 25 milijardi kuna.

Zahvaljujem vam svima, znam da to nije bilo nimalo lako, ali mislim da smo svi razumjeli da je ovo jedan, po mojem dubokom uvjerenju, kratkotrajni šok, da moramo sada biti čvrsti i izdržati ovih nekoliko mjeseci koji su pred nama da bismo onda krenuli u snažan gospodarski oporavak, odnosno nastavili trendove koje smo činili proteklih godina i mjeseci. Meni je jako žao jer je sve što smo se trudili proteklih godina dovedeno u drukčiju okolnost i sliku, koju nitko od nas nije ni zamišljao da bi se mogla dogoditi", kazao je Plenković.

Govoreći o financijskoj pomoći borbe protiv COVID-19, premijer Plenković rekao je da je Hrvatska za konferenciju Europske komisije i iznalaženje lijeka i cjepiva donirala milijun eura, a sveukupno gotovo tri milijuna eura za doprinos za lijek protiv koronavirusa i bolju terapiju.

Ministar Beroš pohvalio se povoljnom epidemiološkom situacijom. "Povoljne epidemiološke činjenice se ne događaju, one se stvaraju", kazao je ministar zdravstva na sjednici Vlade. 

Božinović: "Mali broj novooboljelih ohrabruje nastavak treće faze popuštanja"

Ministar Božinović kazao je kako unatoč popuštanju mjera krivulja zaraženih pada. "Nakon popuštanja mjera naša krivulja oboljelih je i dalje silazna što nas ohrabruje da idemo dalje s popuštanjem."

Inspekcije civilne zaštite tijekom prve dvije faze popuštanja mjera do 4. svibnja obavile su nadzor 48.600 poslovnih subjekata i javnih prostora, dok je samo 5. svibnja provedeno 17.175 takvih nadzora. Izdana su 234 upozorenja, a uglavnom je riječ o nepoštivanju mjera fizičkog razmaka i nekorištenju zaštitne opreme, rekao je Božinović na sjednici Vlade.

''U proteklom razdoblju izdano je oko 600 odluka kojima su realizirani zaključci Vlade vezani za prve dvije faze popuštanja. U međuvremenu su demobilizirana 32 objekta koja su prethodno stavljena u funkciju karantene, a trenutačno je aktivno 15 takvih objekata. Budući da nema potrebe za dodatnim zdravstvenim kapacitetima, demobilizirano je svih šest objekata za tu svrhu'', kazao je.

Božinović je izvijestio da je od 4. svibnja Državna intervencijska postrojba civilne zaštite započela s procesom raspremanja i transportiranja opreme u skladišta civilne zaštite.

Također je u odnosu na prošli tjedan izvršeno 276 repatrijacija te da je dosad ukupno repatrirano 2076 hrvatskih državljana.

U ovom je trenutku angažiranih 13.360 pripadnika snaga sustava civilne zaštite, zaključio je Božinović.

"Dva tjedna smo s PDV-om bili u minusu, to se nikad nije dogodilo"

"Ovo je prvi rebalans proračuna u prvoj polovici godine", kazao je ministar financija Zdravko Marić predstavljajući rebalans proračuna. 

"Prihodna strana proračuna od 145 milijarde kuna bit će smanjena i bit će manja za 23,2 milijarde kuna nego što smo originalno predvidjeli". Rekao je i kako su se efekti korone na proračunu vidjeli tek u travnju. 

"Nismo nikad vidjeli da prihod od PDV-a dva tjedna nema smanjenje, nego u apsolutnom iznosu ima negativni predznak. To znači da smo više PDV-a vratili nego što je bilo uplaćeno u proračun", rekao je Marić pa dodao da se situacija do kraja mjeseca nešto popravila.

"Unatoč velikim pritiscima na veće rashode i potporama za poduzetnike i zaposlenike - ukupno 7 milijardi, za nabavu dezinficijensa, uspjeli smo se svesti da ukupna rashodna strana proračuna ostane nepromijenjena.

"Ovo zaista nije bilo jednostavno", zaključno je rekao Marić. 

Plenković je najavio uskoro donošenje Zakona o obnovi, a zatražit će se pomoć od EU-a. 

Ministar Štromar govorio je o naknadama za građane koji su pretrpjeli materijalnu štetu u potresu. "Pomoći ćemo svakom kućanstvu s 20.000 kuna, ali to je samo početak", rekao je Štromar.

Premijer Plenković osvrnuo se na povratak djece u vrtiće i škole od idućeg tjedna. 

"Odgovornost je i države, ali i roditelja. Vrlo će brzo doći do situacije da će se djeca vratiti u vrtiće, učenici u škole. Uz puno razumijevanje, smatram da je postupan povratak u vrtiće, škole nužan i dobar korak od početka idućeg tjedna", izjavio je Plenković. 
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene