Pacijent u COVID bolnici, ilustracija
Pacijent u COVID bolnici, ilustracija Foto: JUAN MABROMATA / AFP

Rusija je prijavila nekoliko zaraza novom varijantom koronavirusa, za koju se vjeruje da je zaraznija od delte, izvijestila je u četvrtak novinska agencija RIA.


Moguće je da će se varijanta AY.4.2 brže širiti, rekao je znanstvenik Kamil Khafizov, kako ga citira RIA. To bi moglo izazvati novo, još brže širenje zaraze, a Rusija je danima suočena s nezapamćenim rekordima.

Nova varijanta mogla bi u konačnici zamijeniti deltu, iako bi taj proces mogao biti polagan, rekao je Khafizov.

Predsjednik Vladimir Putin odobrio je ovaj tjedan vladin prijedlog o jednotjednom dopustu, koji će početi 1. studenoga budući da je broj umrlih diljem Rusije u protekla 24 sata u srijedu dosegnuo nove rekorde - 1028 umrlih i 34.073 novozaražena.

Varijanta AY 4.2 već je otkrivena u Velikoj Britaniji i u nekoliko drugih europskih zemalja, a Izrael je u srijedu objavio da je identificirao prvi slučaj na svojem teritoriju.

Podvarijanta AY 4.2 čini oko šest posto sekvenciranih uzoraka, objavila je prošli tjedan britanska Agencija za zdravstvenu sigurnost, ali nije pod istragom i nije označena kao varijanta koja izaziva zabrinutost.

Pandemija koronavirusa, ilustracija - 3 Padaju crni rekordi: Sve više zaraženih i umrlih u Rusiji, Češkoj, Slovačkoj i Poljskoj

Pandemija koronavirusa, ilustracija - 3 Imaju najviši broj umrlih u Europi, odbijaju restrikcije, a sad ruše nove rekorde četvrti dan zaredom

Direktor instituta za genetiku s UCL-a u Londonu François Balloux rekao je da je nova varijanta još rijetka i da izgleda da nije zaraznija od drugih.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju