Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Velik problem

Kakav to zrak udišu stanovnici nekih hrvatskih gradova? U jednome gradu zagađenje bilježe gotovo svaki drugi dan

Aktualno Galerija Zagađen zrak u Zagrebu - 5 Zagađen zrak u Zagrebu - 5 Foto: DNEVNIK.hr Toni Grgić Toni Grgić Foto: DNEVNIK.hr Zagađen zrak u Zagrebu - 7 Zagađen zrak u Zagrebu - 7 Foto: DNEVNIK.hr Zvjezdana Bencetić Klaić Zvjezdana Bencetić Klaić Foto: DNEVNIK.hr +4 Zagađen zrak u Zagrebu - 6 Galerija 1/9 >>
Zrak lošije kvalitete ovih dana udišu stanovnici Zagreba, Slavonskog Broda, ali i Koprivnice i Kutine. Razina lebdećih čestica zna biti veća u jesenskim i zimskim mjesecima, kada počinje sezona grijanja. A poznati onečišćivači su promet i industrija. Više donosi reporterka Srna Bijuk.

U Zagrebu se posljednjih nekoliko dana udiše loš zrak, među lošijima u Europi. Stanovnici kažu da ih to uopće ne čudi. ''Očekuje se s toliko prometa i dosta industrije u gradu'', kaže Zagrepčanin Nikola Đokić.

Da, promet i industrija utječu na rast onečišćenja. No utječe i sezona grijanja. A svemu pridonose i vremenski uvjeti, objašnjava profesorica Zvjezdana Bencetić Klaić s Geofizičkog odsjeka na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu.

''U situacijama kad je magla, provjetravanje je slabije i samim time mogućnosti za veće koncentracije su veće'', kaže Bencetić Klaić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Najzagađenija je Lima Zagreb danas među najzagađenijim gradovima na svijetu, u prvih 10 kratko bila i dva grada iz regije

Iako sve češće ima dana koji odskaču po zagađenju, kada se uzme godišnji prosjek, podaci za Zagreb i nisu toliko šokantni.

''Ako se gleda cijela Europa, Zagreb spada u neku donju polovicu po česticama PM 2,5. Po toj rang listi iza nas je lošija i Ljubljana'', govori profesorica.

Grad s većim problemom od Zagreba

No grad koji češće ima problem je Slavonski Brod. Od 365 dana zrak je onečišćen njih 40 posto. Kvaliteta zraka je i ovih dana u crvenom. Nakon što su iz rafinerije poručili da više ne rade, oči su uprte na lokalne zagađivače. Iz građanske inicijative najavljuju analizu.

''Kad dođe do toga, onda ćemo točno reći, ali izvršit će se mjerenje u Slavonskom Brodu da se točno zna lokalitet i subjekt koji to zagađenje radi'', poručuje Peter Tot-Đerđ iz građanske inicijative za čisti zrak.

Ovih dana zagađen zrak imali su i Koprivnica i Kutina. Iz Ministarstva za zaštitu okoliša kažu da je na lokalnim samoupravama poticanje prelaska na čišće načine grijanja, ekološka goriva, promicanje korištenje bicikla i javnog prijevoza.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene