Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Objavio HZJZ

Novo cjepivo koje štiti od omikrona: Od sljedećeg tjedna kreće docijepljivanje, pogledajte preporuke

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
U tjednu od 12. rujna 2022. godine u Hrvatskoj će započeti docjepljivanje protiv koronavirusa s adaptiranim/varijantnim cjepivom koje osim originalnog wuhanskog virusa pokriva omikron varijantu virusa.

Prvo docjepljivanje protiv koronavirusa se preporučuje svim osobama u dobi 18 godina i više koje su završile primarno cijepljenje, odnosno primile dvije doze cjepiva Comirnaty (Pfizer), Spikevax (Moderna) ili Vaxzevria (AstraZeneca), odnosno jednu dozu COVID-19 cjepiva Janssen.

Docijepiti se mogu i djeca u dobi 12 godina i više koja imaju povećan rizik za razvoj teških oblika bolesti COVID-a, priopćio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ).

Adaptiranim/varijantnim cjepivom provodit će se i drugo docjepljivanje koje se preporučuje osobama u dobi od 60 godina i više te odraslim osobama mlađim od 60 godina s povećanim rizikom za razvoj teških oblika koronavirusa.

Drugo docjepljivanje provodi se u osoba koje su primarno cijepljene i potom docijepljene jednom dozom.

Osobe koje su preboljele i koje su završile primarno cijepljenje ili su primile prvu docjepnu dozu, mogu primiti docjepnu dozu najmanje tri mjeseca nakon posljednje doze ili preboljenja (ovisno što je posljednje nastupilo).
Nastavlja se primarno cijepljenje svih osoba koje do sada nisu cijepljene.

Za primarno cijepljenje ne koriste se adaptirana/varijantna cjepiva Spikevax i Comirnaty već osnovna cjepiva. Cjepivo se ne primjenjuje u dobi nižoj od pet godina.

Gdje se provodi cijepljenje?

  • u zavodima za javno zdravstvo i domovima zdravlja na punktovima za cijepljenje: o informacije o cijepljenju u pojedinoj županiji i grad Zagreb možete pronaći na internetskim stanicama nadležnih zavoda za javno zdravstvo na poveznici: https://www.hzjz.hr/mreza-zavoda/6
  • u većini županija biti će moguće cijepljenje bez prijave (naručivanja) već u tjednu od 12. rujna, no u pojedinim županijama i gradu Zagrebu cijepljenje će se za početak provoditi uz naručivanje kako bi se izbjegle gužve.
  •  u ordinacijama obiteljske medicine (osobito za kronične bolesnike). Za cijepljenje se možete prijaviti:

1. Prijavom kod svojeg liječnika obiteljske medicine

2. Putem internetske stranice cijepise.zdravlje.hr

3. Putem Portala zdravlja

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nove preporuke Građani pozvani na cijepljenje novim cjepivom: Pogledajte kad i tko se može cijepiti protiv omikrona

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Borba protiv korone EU odobrio dva cjepiva protiv omikrona: Priprema se početak cijepljenja

Ilustracija Cjepni punktovi (Foto: NZJZ Andrija Štampar)

U idućem tjednu prvo će biti dostupno adaptirano/varijantno cjepivo Comirnaty Original/Omicron BA.1 proizvođača Pfizer, a u narednim danima očekujemo i početak docjepljivanja adaptiranim/varijantnim cjepivom proizvođača Moderna.

Preporuka o cijepljenju ovisi o dobi, zdravstvom stanju, prethodnom cijepljenju i preboljenju. Zbog toga dođite na cijepljenje: liječnik će Vas na samom cijepljenju savjetovati o konkretnoj vrsti cjepiva koja je optimalna za Vas, razlozima za cijepljenje s obzirom na Vaše zdravstveno stanje, kao i o možebitnim kontraindikacijama.

Više o cijepljenju navedeno je u preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo objavljenim 7. rujna 2022. godine koje možete pronaći na poveznici: https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2021/11/Privremene-preporuke-za-cijepljenje-protiv-bolesti-COVID-19-2.pdf.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene