Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ravnatelji ne slušaju ministra

Zdravstveni djelatnici ogorčeni zbog manjih plaća: "Neka u stvarnosti pokažu da cijene ono što radimo“

Zdravstveni djelatnici su ogorčeni zbog umanjenih plaća. Nije se to svima dogodilo, ali sindikati i komora tvrde puno je ravnatelja odlučilo ignorirati upute ministra oko obračuna plaća. Na adresu sindikata liječnika stižu platne liste i drugi dokumenti iz kojih je vidljivo kako ravnatelji ne slušaju ministra. Zdravstvenjaci su ogorčeni.

Zdravstveni djelatnici žive u strahu da će prenijeti virus nekome koga vole, a ovaj mjesec sjele su im manje plaće.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Oglasili se Ministarstvo o posjetima djeci: "Mnogi odjeli ih omogućuju, ali moramo činiti sve da ne dođe do proboja virusa" Slika nije dostupna Došla i policija Pred bolnicom u Klaićevoj podigli šator: "Ovdje smo zbog svih roditelja čija su djeca bez njih u bolnicama. Otići ćemo kad nam ispune dva zahtjeva"

"Svaki dan je težak sam po sebi. Posebno radi toga što vam je u glavi non-stop pitanje hoću li se zaraziti, hoću li zaraziti nekoga svoga. Što ako radi mene oboli moje dijete, muž, kolega, prijateljica“, govori medicinska sestra..

"Supruga i ja smo zdravstveni djelatnici u KBC-u Zagreb i oboje radimo u sustavu 24 satnih dežurstava. Ovaj mjesec smo zajedno dobili oko 3500 kuna manju plaću u odnosu na mjesec prije uz podjednak broj dežurstava u oba mjeseca“, kazao nam je liječnik koji ne može javno istupati jer bi to moglo donijeti dodatne probleme, govori nam.

"U Hrvatski liječnički sindikat su pristigle konkretne primjedbe počet ću od Rebra, Klaićeve, Zadar, Pula, Varaždin, Čakovec, Vinkovci. Sve se to odnosi na neadekvatan obračun sati, prekovremenih sati, na neispunjavanje dana kad smo na COVID danima, puno toga na prisilni godišnji odmor“, rekla je Renata Čulinović-Čaić, predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata.

Sve što je ministar decidirano napisao u svom dopisu ravnateljima bolnica da ne smiju činiti.

"Ministar je to pojasio u više navrata ovih dana i rekao je da se unatoč tome kad su raspoređeni u timovima, bilo da su kod kuće i čekaju poziv na posao ili rade u samoj bolnici trebaju platiti u stopostotnom iznosu“, rekao je Krešimir Luetić, predsjednik Hrvatske liječničke komore.

Dodatno ih je razljutilo to što im ustanove i ovako i onako duguju novac za odrađeni rad. Stara je to priča oko prekovremenih. Ali oni su bili dovoljno veliki ljudi da obustave te tužbe u ovom trenutku.

"Sve strukovne akcije sindikata i komore koje smo radili prije ove epidemije su stavljene sa strane i da ništa ne poduzimamo po tom pitanju, svjesni i sami da su i liječnici i medicinske sestre i drugi zdravstveni radnici najvažnija obrana Hrvatske od epidemije“, kaže Luetić.

Pa tako žele da ih se i vrednuje.

"Ne trebaju nama pjesme s balkona, ne trebaju nam hvale na televiziji i po portalima, neka u stvarnosti pokažu da cijene ono što radimo“, ističe Čulinović- Čaić.

I ministar i onaj tko stavlja novac u bolničke blagajne, HZZO, učinili su sve da nitko ne bude zakinut.

"Jedan presedan u dosadašnjem radu je to da smo isplatili hrvatskim bolnicama sto posto limita. Mi nismo željeli dovesti u situaciju bilo kojeg ravnatelja, bilo koju ustanovu da jednostavno nema novaca za isplaćivati svoja dugovanja, nabavku lijekova nabavku repromaterijala, plaćanje naravno naših liječnika i sestara. Mi smo se potrudili da unaprijed preveniramo takvu jednu situaciju“, rekao je Lucian Vukelić, ravnatelj HZZO.

Stoga liječnici ovaj udarac ispod pojasa nisu očekivali u ovo vrijeme. Puknuće slijepog crijeva ili infarkt ne može čekati da prođe epidemija, isto tako ni kemoterapije.

"Evo dat ću vam konkretan primjer, ja sam bila na Uskrs dežurna 24 sata, došla sam doma na uskrsni ponedjeljak u 9 sati ujutro. Popodne u 17:10 me zvao kolega da treba operirati dva hitna stanja u trbuhu. Ja sam išla na Uskrsni ponedjeljak u 20 sati u bolnicu i došla sam u 2 ujutro doma. I to se radi za vrijeme COVID epidemije“, ispričala je Čulinović-Čaić.

Od svih bolnica kojima smo poslali upite oko ovog problema stigao je odgovor tek iz pulske - da nije točno, ali neka im damo konkretne primjere. Iako su iz sindikata sve to već poslali.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene