Mjere zaštite od širenja koronavirusa uveli su pojedini zagrebački sudovi i Hrvatska odvjetnička komora, priopćio je Odvjetnički zbor Zagreb.

Galerija


Općinski građanski sud u Zagrebu od ponedjeljka ne prima stranke, osim izuzetnih slučajeva, a komunikacija će se na sudu odvijati telefonom i elektroničkom poštom. Neće se preuzimati niti pošta iz poštanskih pretinaca, a isto vrijedi i za Općinski sud u Novom Zagrebu. Iste mjere uveo je i Općinski sud u Zlataru.

Mjere na Županijskom sudu u Zagrebu vrijede do 1. travnja, do kad se na neodređeno odgađaju sve rasprave, osim onih predmeta kojima prijeti zastara te u istražno-zatvorskim predmetima.

Mirogoj, ilustracija Uvedene nove mjere u Zagrebu: Na grobljima pogrebi samo uz članove obitelji

Općinski građanski sud u Zagrebu Općinski građanski sud u Zagrebu od danas do daljnjega neće primati stranke

Sva dokazna ročišta također se odgađaju, osim u istražno-zatvorskim predmetima. Ročišta za produljenje istražnog zatvora odvijaju se putem video-linka. Branitelji okrivljenika imaju pravo na posjet zatvorenicima koje brane, a kada god je moguće sud će sa strankama komunicirati telefonski ili elektroničkim putem.

Sva ročišta odgađaju se i na Općinskom sudu u Velikoj Gorici. Taj sud, osim spomenutih mjera koje se odnose na preuzimanje pošte i kanala za komuniciranje, neće izdavati dozvole za posjet zatvorenicima, osim u iznimnim slučajevima kada je potrebno kontaktirati Upravu za zatvorski sustav ili Zatvor u Zagrebu.

Županijski sud u Velikoj Gorici sve rasprave koje nisu hitne odgađa do 1. travnja, a u onim hitnim postupcima suci će po potrebi dolaziti na sud.

Samo hitne rasprave održavat će se na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu, a na sjednicama vijeća za produljenje ili ukidanje istražnih zatvora okrivljenici će moći sudjelovati putem video linka. Hitna ročišta na zagrebačkom Općinskom prekršajnom sudu rješavat će Odjel dežurne službe.

Do daljnjega će za članove biti zatvoren i Odvjetnički zbor u Zagrebu.