Mirogoj, ilustracija
Mirogoj, ilustracija Foto: Getty Images

Na zagrebačkim grobljima ispraćaji pokojnika obavljat će se samo uz prisustvo članova obitelji.


U Gradskim grobljima Zagreb poduzeli su sve higijenske i sanitarne mjere zaštite zaposlenika i građana od moguće zaraze ili prijenosa koronavirusa u skladu s preporukama Nacionalnog stožera Civilne zaštite i naputcima Gradskog stožera.

Vezani članci Dragomira Majhen s Instituta Ruđer Bošković i Viktorija Bednjanec Znanstvenica s Instituta Ruđer Bošković otkrila što se zna o ruskom cjepivu: "Kad dođem na red cijepit ću se bilo kojim cjepivom" Nacionalni stožer civilne zaštite Na presici Stožera o ispraćaju Bandića: "Organizator je najavio da će sve biti u skladu s mjerama. To je odgovoran pristup"

U dvoranama za ispraćaj pokojnika na svih 28 gradskih groblja osigurana su sredstva za dezinfekciju ruku, višekratno se tijekom dana dezinficiraju prostori na grobljima i na Krematoriju, kao i predmeti koji se koriste tijekom ispraćaja i sprovoda, poput kolica ili električnih automobila.

Svi zaposlenici Gradskih groblja upoznati su s mjerama zaštite na radu koje se primjenjuju u takvim situacijama te mjerama samozaštite od moguće zaraze u kontaktu s drugim osobama. Iz Gradskih groblja građanima preporučuju da se ispraćaj pokojnika obavljaju u krugu članova obitelji, odnosno u prisutnosti što manjeg broja osoba kako bi se izbjegli svi rizični kontakti među osobama uslijed pandemije koronavirusa.

Na svim ulazima u dvorane za ispraćaj i na Krematoriju postavljene su pisane preporuke građanima da se sućut obitelji pokojnika izražava samo naklonom, bez rukovanja ili drugih fizičkih kontakata kako bi se smanjila mogućnost zaraze ili prijenosa koronavirusa te, koliko god je to moguće, održavaju međusobnu fizičku odaljenost na preporučenu udaljenost veću od jednog metra.

Iz Gradskih groblja mole građane da za sve upite, molbe ili druge poslove koriste mogućnost kontakta elektronskom poštom ili telefonom kako bi se smanjio broj nepotrebnih fizičkih kontakata sa zaposlenicima. Ako građani dolaze u urede Gradskih groblja, trebaju se pridržavati preporučenih mjera opreza i zaštite zdravlja građana i zaposlenika.

"Bude li u nadolazeće vrijeme dodatnih preporuka Nacionalnog stožera Civilne zaštite i epidemiologa vezanih za zaštitu od zaraze ili prijenosa zaraze koronavirusom, obavijestit ćemo Vas o tome putem sredstava javnog priopćavanja te pisanim uputama na vidljivim mjestima na svim grobljima.

Za sve informacije i usluge Gradskih groblja molimo koristite sljedeće kontakte: info@gradskagroblja.hr ili telefone 4696 707 i 4696 748 radnim danima u vremenu od 8 do 16 sati", priopćeno je iz Gradskih groblja Zagreb.