Amerikanci koji su u potpunosti cijepljeni neće morati nositi maske
Amerikanci koji su u potpunosti cijepljeni neće morati nositi maske Foto: InStar/Cover Images via Gulliver

Došao je kraj desetotjednom padu novih zaraza koronavirusom u Europi i novi je val zaraza neizbježan ako građani i političari ne ostanu disciplinirani, rekao je u četvrtak šef WHO-a za Europu Hans Kluge.


Prošli tjedan broj novih slučaja porastao je za 10 posto u europskoj regiji, potaknut povećanim putovanjima, okupljanjima i ublažavanjem socijalnih ograničenja, rekao je Kluge.

"To se događa u kontekstu situacije koja se brzo razvija. Nova zabrinjavajuća varijanta, delta-varijanta, i to u regiji u kojoj unatoč ogromnim naporima država članica milijuni ostaju necijepljeni", rekao je.

Upozorio je da će "biti novog vala u europskoj regiji WHO-a ako ne ostanemo disciplinirani".

Koronavirus Svjetska zdravstvena organizacija: ''Bilo bi nerealno tvrditi da ćemo virus pobijediti do kraja godine''

Delta-varijanta koronavirusa, posebno zarazna, mogla bi predstavljati 90 posto novih slučajeva u EU-u do kraja kolovoza, ocijenio je prošli tjedan Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti.

WHO za Europu očekuje da ta varijanta postane "dominantna" na Starom Kontinentu do kolovoza.

Cjepivo protiv koronavirusa, ilustracija WHO ima određene preporuke za cijepljenje djece: ''Ovakva vrsta jaza je neprihvatljiva''

Studije provedene i u laboratoriju i u stvarnom životu slažu se u jednom: jedna doza cjepiva donosi samo ograničenu zaštitu protiv delta-varijante.

U kolovozu europska regija WHO-a "neće biti u potpunosti cijepljena, bit će uvelike oslobođena restrikcija, uz povećanje putovanja i okupljanja", dodaje WHO.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju