Cjepivo protiv koronavirusa, ilustracija
Cjepivo protiv koronavirusa, ilustracija Foto: Hrvoje Jelavic/Pixsell

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u petak je ocijenila da se djeca ne trebaju cijepiti protiv COVID-19 dok se ne cijepe stariji i rizične skupine u svim državama.


''Htjeli bismo ponovno naglasiti da prioritet treba biti da sve države dobiju cjepivo za visoko rizične skupine prije no što se počnu cijepiti oni koji su u puno manjoj opasnosti od zaraze'', rekla je Kate O'Brien, direktorica odjela WHO-a za imunizaciju i cijepljenje.

To upozorenje dolazi nakon što je Kanada u srijedu odobrila cjepivo Pfizera i BioNTecha za adolescente od 12 godina nadalje, postavši prva država koja je to učinila.

Ivana Pavić Šimetin Capakova zamjenica iznenadila zaključcima: "Što više raste životna dob to je veći udio cijepljenih. Iznad 100 godina su gotovo svi cijepljeni''

Split - Rezultati ekskluzivnog istraživanja Dnevnika Nove TV uoči lokalnih izbora 18 Ekskluzivno istraživanje Dnevnika Nove TV: Tri kandidata ističu se za čelno mjesto grada pod Marjanom, ali to ne znači da iznenađenja nisu moguća

Očekuje se da će to idući tjedan učiniti i Sjedinjene Države, a Njemačka je najavila da će cjepivo svima starijima od 12 godina ponuditi do kraja kolovoza.

Proširenje kampanje cijepljenja na adolescente bogatijih zemalja moglo bi povećati nejednakost u distribuciji cjepiva koju WHO opetovano kritizira.

''Kad cjepiva budu raspodijeljena na adekvatan i ravnopravan način – da svaka država dobije dovoljno cjepiva za prioritetne skupine, snažno ćemo pozdraviti davanje cjepiva'' mlađim generacijama, naglasila je O'Brien, a prenosi agencija France Presse.

Čelnik WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus zatražio je pak u petak da bogate zemlje članice G7 daju apsolutan prioritet ravnopravnom pristupu cjepivu, ističući da je sadašnja situacija "neprihvatljiva".

''Najvažnija stvar koja nam je sada potrebna su cjepiva, ravnopravnost u cijepljenju'', kazao je dodavši da pandemija tjedno odnese 100 tisuća života.

Talijanska policija pronašla pošiljku kalašnjikova među jabukama 01 Što su sočne ove jabuke: Talijanska policija u voćarni pronašla skriveno oružje

Mario Zovak i Diana Zadravec Nakon drame u Klinici za tumore koje je istraživalo i Provjereno: "Uprava neće dozvoliti narušavanje ljudskih prava unutar kolektiva"

''Svi znamo što treba učiniti kako bi se povećali proizvodni kapaciteti, a time i imunizacija u svim državama'', kazao je čelnik WHO-a.

Istaknuo je kako je ''više od 80 posto doza cjepiva'' dano u bogatijim državama, dok su one najsiromašnije dobile samo 0,3 posto.

"To je neprihvatljivo, ovakva vrsta jaza je neprihvatljiva", zaključio je čelnik WHO-a.