Koronavirus, ilustracija
Koronavirus, ilustracija Foto: Afp

Broj žrtava koronavirusa u svijetu mogao bi narasti na dva milijuna prije početka korištenja djelotvornog cjepiva, a mogao bi biti i veći ako se usklađenim djelovanjem ne suzbije pandemije, rekla je u petak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) te izrazila zabrinutost zbog jačanja epidemije u Europi.


Mike Ryan, voditelj odjela WHO-a za krizne situacije, rekao je u petak da "ako ne djelujemo usklađeno, broj o kojem govorite neće biti samo zamisliv, nego nažalost i vrlo izgledan".

Vezani članci Koronavirus - 1 Svjetska zdravstvena organizacija objavila nove dnevne rekordne brojke zaraženih koronavirusom Svjetska zdravstvena organizacija Iz WHO-a poslali dramatično upozorenje nakon eksplozije zaraze koronom u Europi: "Kada bih imao pravo na jednu želju..."

Broj smrtnih slučajeva, približno devet mjeseci otkad je koronavirus otkriven u Kini, približava se jednom milijunu.

Ryan je rekao da mlade ljude ne treba kriviti zbog nedavnog porasta zaraze unatoč rastućoj zabrinutosti da mladi šire virus poslije olakšavanja mjera i karantene diljem svijeta.

"Zaista se nadam da nećemo početi upirati prstom: da je sve to zbog mladih", rekao je Ryan. "Zadnja stvar koju mlada osoba treba je da joj stara osoba moralizira i u nju upire prstom."

Situacija u Europi

Stopa oboljelih od koronavirus i potražnja bolničkih kreveta raste u Europi, gdje vlasti trebaju raditi na zaustavljanju širenja virusa uoči sezone gripe, rekao je visoki dužnosnik WHO-a u petak.

"Europu čeka puno posla kako bi stabilizirala situaciju i stavila transmisiju zaraze pod kontrolu", rekao je Mike Ryan. "Unutar tog velikog prostora zamjećujemo zabrinjavajući porast bolesti."

Maria Van Kerkhove, WHO-ova epidemiologinja, rekla je: "Približavamo se kraju rujna, a sezona gripe još nije ni počela, stoga smo zabrinuti mogućnošću da ovi trendovi idu u krivom smjeru."

Raniji dolasci u bolnicu i korištenje deksametazona spašavali su živote, rekla je i dodala "Želimo izbjeći bilo kakve nacionalne karantene koje su u početku bile na snazi."

Nastavljaju se pregovori s Kinom

WHO nastavlja pregovore s Kinom glede moguće umiješanosti u COVAX financijsku shemu koja je osmišljena kako bi jamčila brz i pravedan globalni pristup cjepivu protiv koronavirusa, tjedan dana nakon što je rok za podnošenje prošao.

"Razgovaramo s Kinom o ulozi koju će možda igrati u budućnosti", rekao je Bruce Aylward, savjetnik WHO-a i šef programa ACT za podršku istraživanja cjepiva protiv covida-19, liječenja i dijagnostike.

"Pregovori s Kinom također uključuju rasprave o tome da druga najveća ekonomija svijeta potencijalno isporuči cjepiva", rekao je.