Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Objavljeni novi podaci

U Srbiji novih 148 pozitivnih: Ukupno zaraženo 1624, petero oboljelih preminulo

Konferencija stožera u Srbiji o koronavirusu
Konferencija stožera u Srbiji o koronavirusu Foto: DNEVNIK.hr
U Srbiji su objavljeni najnoviji podaci oko koronavirusa u toj zemlji, nakon što su s četvrtka na petak zabilježili do sada najveći rast oboljelih od Covida 19. Novih zaraženih je 148 pozitivnih, a ukupno su oboljele 1624 osobe.

Ravnatelj Klinike za infektivne i tropske bolesti i član zdravstvenog stožera dr. Goran Stevanović kazao je da može potvrditi 1624 slučajeva oboljelih. "Iza nas je težak dan. Od testiranih 645 osoba u posljednjih 24 sata - 148 je novih pozitivnih", kazao je.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Rezolucija o Srebrenici Vučić se obratio javnosti: "Pritisak raste, znamo da nemamo nikakve šanse" Slika nije dostupna SUŽIVOT S KORONAVIRUSOM Brojke opet rastu, Božinović otkrio čeka li nas povratak COVID potvrda: ''Uvijek smo vodili računa...''

"Hospitalirano je 1046 pacijenata, a na respiratoru je njih 89", dodao je Stevanović i istaknuo da je preminulo petero oboljelih pa je ukupan broj mrtvih 44. Istaknuo je da je prosjek starosti novopreminulih pet osoba 63 godine i sva petorica su muškarci koji su bolovali od drugih kroničnih bolesti.

Na beogradskom Sajmu, koji je preuređen za privremenu bolnicu za prihvat lakših bolesnika, smješteno je 69 oboljelih. Od njih je 38 u posljednjih 24 sata testirano negativno u kontrolnom testu, a ukoliko njihov drugi test unutar 48 sati bude ponovno negativan - bit će otpušteni kući. Do sada je u Srbiji ukupno testirana 6401 osoba.

Malo izliječenih u Srbiji

Kako je rečeno na konferenciji za novinare, ulažu se dodatni napori kako bi se suzbila infekcija u domovima za starije osobe. Osigurava se kontrola potrošnih materijala, ali i svima koji ulaze u domove za starije. Kontrola je u potpunosti ista kao i u ostalim socijalnim institucijama, naglašeno je na konferenciji.

U Srbiji je malo izliječenih. Epidemiolozi navode da je to zbog dugog trajanja liječenja od četiri tjedna te da su izliječeni uglavnom oni koji su imali blage simptome.

Apeliraju na građane da potraže pomoć ukoliko osjete simptome i da se u tom slučaju ne obaziru na policijski sat. Kako su naveli, Novi Pazar je novo žarište i tamo će biti formirana nova bolnica za oboljele, a prema bolnicama u Novom Pazaru su iz Beograda krenuli i respiratori.

Što se tiče objekata u kojima su migranti, navedeno je da svi imaju ista prava te da ih se testira, ovisno o procjeni njihova zdravstvena stanja. Navodi se da su do sada testirani migranti u Srbiji bili negativni. Ukoliko se to promijeni - bit će im pružena zdravstvena skrb.

U petak 305 novih zaraženih

U Srbiji je u petak objavljeno kako je u samo 24 sata registrirano 305 novih zaraženih, što je dosad bio najveći broj u jednom danu, a u istom je razdoblju preminulo još osmero pacijenata. Ukupno je 39 žrtava.

Kliničke bolnice su, kako je rečeno, već opterećene, a očekuje se prijem novih bolesnika pa će pacijenti s lakšom kliničkom slikom biti premještani u privremene bolnice u kojima na području Srbije ima više od 6.000 kreveta.

''Ovo nam je po podacima o broju novozaraženih i broju umrlih dosad najcrnji dan od početka epidemije, a krivulja zaraze postaje sve oštrija i kreće se okomito'', rekao je u petak epidemiolog dr. Predrag Kon.

Znatno postrožene mjere

Podsjetimo, u Srbiji su znatno postrožene mjere. Tako je donesena i mjera zabrane kretanja od subote od 13 sati pa sve do ponedjeljka u 5 ujutro. ''To ne vrijedi jedino za umirovljenike. Oni imaju mogućnost između 4 i 7 ujutro. Volio bih što manje umirovljenika vidjeti u prodavaonicama'', rekao je Vučić.

Također, od četvrtka navečer stupila je na snagu  i mjera zabrane okupljanja više od dvije osobe na istom mjestu.

Iznimka od potpune zabrane kretanja vikendom je period od 23 do 1 kada će ljudi moći šetati kućne ljubimce, ali na udaljenosti ne većoj od 200 metara od svojih domova.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene