Ivan Christian Kurolt - 2
Ivan Christian Kurolt - 2 Foto: DNEVNIK.hr

Molekularni virusolog Klinike za infektivne bolesti ''Dr. Fran Mihaljević'' u Zagrebu dr. Ivan-Christian Kurolt pojasnio je za DNEVNIK.hr širi li se koronavirus respiratorno među građanima. Komentirao je i serološka testiranja koja se provode na zaposlenicima Klinike.


Ivan-Christian Kurolt, molekularni virusolog zagrebačke Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", rekao je u jednoj televizijskoj emisiji da je otkriveno da koronavirus ''ne širi respiratorno'' i dodao da su se upravo toga stručnjaci pribojavali. Ta je izjava zbunila mnoge, koji su se pitali - što to znači i kako se koronavirus onda širi? 

Vezani članci Alemka Markotić Markotić za Dnevnik Nove TV o prijetnji novog virusa: "Prenosi se seksualnim putem, zaraženom odjećom, posteljinom" Koronavirus, ilustracija Hrvatska na udaru novog vala koronavirusa: Gdje je najviše zaraženih, kad će vrhunac i hoće li se vraćati COVID potvrde?

Za DNEVNIK.hr je Kurolt objasnio da se ipak radi samo o nespretnom izrazu te da koronavirus zaista jest respiratorna bolest.

''U tom trenu se nisam uspio sjetiti hrvatskog prijevoda riječi 'airborne'. Naime, radili smo nevjerojatnim tempom od veljače, slobodan dan i ne pamtim, ali nadamo se da smo ipak odradili naš udio da se savlada ova epidemija. Ipak, previše posla nosi puno dobra, ali i malo umora u večernjim satima, kao što je kasnovečernje gostovanje u emisiji. Ako sam pritom nekog zbunio, dopustite da pojasnim - naravno da se radi o respiratornom virusu. Ali čini se da je vjerojatniji kapljični prijenos učestali kod virusa SARS-CoV-2 nego aerosolni'', ističe Kurolt.

Maske i dalje dobra zaštita

''Ovo nije neko veliko otkriće, možda bi se moglo nazvati spoznajom. Svakako za većinu pučanstva puno ne mijenja, ali postoji mogućnost da će se malo olakšati rad medicinskog osoblja s pacijentima i obradu njihovih uzoraka'', objasnio je ovaj stručnjak.

Dodao je da su maske i dalje dobra zaštita, posebice za zaražene osobe koja nošenjem zaštitne maske sprječavaju širenje virusa i zaraze na druge osobe, što je posebno važno u onim slučajevima kada ljudi niti ne znaju da su zaraženi.

Serološka testiranja zaposlenika

Zaposlenike Klinike za infektivne bolesti ''Dr. Fran Mihaljević'' u Zagrebu već se neko vrijeme na koronavirus testira serološkim testovima koji mogu pokazati i koliko je osoba preboljelo virus, a da nisu ni znali da su zaraženi. Ivan-Christian Kurolt kaže da se rezultati testiranja zaposlenika još analiziraju u laboratoriju dr. Oktavije Đaković Rode.

''Serološke pretrage ne prikazuju samo trenutačno stanje, kao kod molekularnih, nego zbog detekcije raznih klasa protutijela prikazuju i moguću izloženost u prošlosti. Dodatno interpretaciju mogu otežati i druge podložne bolesti zbog čega se serološke nalaze uvijek mora interpretirati u sklopu anamneze'', kazao je molekularni virusolog.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju