Hrvatski zavod za javno zdravstvo počeo je provoditi serološka testiranja koja bi trebala pokazati koliko je hrvatskih građana bilo u kontaktu s koronavirusom.

Galerija


Hrvatski zavod za javno zdravstvo testirat će 1100 uzoraka koji će se prikupiti iz raznih kontinentalnih i primorskih županija, a testiranjem će se provjeriti koliko je ljudi imalo antitijela, tj. koliko ih je bilo u kontaktu s koronavirusom a da to nije ni znalo, potvrdio nam je HZJZ. 

Vezani članci Stožer civilne zaštite Istarske županije Zahvalili građanima i Stožeru: Istarska županija objavila podsjetnik na to kako je iz borbe s epidemijom izašla kao - pobjednik Povratak učenika nižih razreda u školske klupe u Dubrovniku - 1 Pitali smo roditelje kako je izgledao povratak djece u školske klupe: ''Nikakvog razmaka nema, svi su na hrpi''

Testirat će se ostatni uzorci seruma osoba koje su došle na testiranje u laboratorije bolnica, zavoda za javno zdravstvo i domova zdravlja iz drugih razloga te koje su pristale na serološko testiranje na COVID-19 i odgovorile na anketni upitnik kojim se prikupljaju epidemiološki podaci.

Rezultati će biti objavljeni po završetku testiranja, a HZJZ očekuje da će biti gotovi za 15-ak dana.

Početno testiranje provodi se ELISA testom, a svim reaktivnim uzorcima napravit će se i potvrdno testiranje kojim se dokazuju protutijela koja neutraliziraju virus. Taj je postupak složeniji i traje do tjedan dana, rekli su nam u HZZJ. 

Do sada su testirali 200 ispitanika i početni su rezultati pokazali da je prokuženost niska (1-2 %) slično kao i u drugim europskim zemljama koje su provele seroepidemiološka istraživanja.

"Ako u serumu dokažemo protutijela, to znači da je osoba bila u kontaktu s virusom tj. da je imuna. No o trajanju imuniteta još je prerano govoriti jer se radi o novom virusu koji je tek kratko prisutan u populaciji", priopćio je HZJZ.