Obavijesti Video Pretražite Navigacija
sve više zaraženih

Beroš: "Drugi val? Prvi nije ni završio. Političari koji se ne pridržavaju mjera stožera ne šalju baš najbolju poruku građanima"

Vili Beroš u Dnevniku Nove TV - 1
Vili Beroš u Dnevniku Nove TV - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Vili Beroš u Dnevniku Nove TV - 5 Vili Beroš u Dnevniku Nove TV - 5 Foto: DNEVNIK.hr Vili Beroš u Dnevniku Nove TV - 4 Vili Beroš u Dnevniku Nove TV - 4 Foto: DNEVNIK.hr Vili Beroš u Dnevniku Nove TV - 3 Vili Beroš u Dnevniku Nove TV - 3 Foto: DNEVNIK.hr Vili Beroš u Dnevniku Nove TV - 2 Vili Beroš u Dnevniku Nove TV - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Vili Beroš u Dnevniku Nove TV - 1 Galerija 1/5 >>
O novim mjerama, preporukama i zabranama, reporterka Dnevnika Nove TV Valentina Baus razgovarala je s ministrom zdravstva Vilijem Berošem.

Četiri dana za redom u Hrvatskoj imamo dvoznamenkasti broj novozaraženih. Nacionalni stožer priprema nove mjere, a ministar zdravstva Vili Beroš gostovao je u Dnevniku Nove TV.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Cijepljenje preko reda Psihijatar Vukušić iz COVID postelje opleo po Buriloviću i Borasu: "Od njihovih postupaka ljigavija su samo objašnjenja". Ima poruku i za Beroša Koronavirus, ilustracija - 4 U Hrvatskoj 2848 novih slučajeva Opet loše vijesti iz Dalmacije: Splitsko-dalmatinski stožer javio o 302 pozitivna slučaja. Još jedna županija zatražila oštrije mjere

"U ovom trenutku stanje nije posebno zabrinjavajuće, ali moramo biti oprezni jer smo u nekoliko dana imali povećanje od čak 55 oboljelih. Otprilike 20 njih su importirani iz inozemstva, a za 35 su određeni njihovi kontakti. Epidemiološka služba prati i radi svakodnevne izvide te određuje mjere prema tim novooboljelima i njihovim kontaktima. Nije mi poznato gdje su se novooboljeli zarazili, ali to zna epidemiološka služba, a to je najvažnije", ističe ministar.

Ne radi se o drugom valu

"Nisam epidemiolog niti infektolog. No osobno, na temelju razgovora s kolegama, bih mogao reći da se ne može se raditi o tipičnom drugom valu, jer prvi nije završio, znači radi se o određenom kontinuitetu. Činjenica je da smo danima imali nula novooboljelih što je savršena epidemiološka situacija, ali ne bih mogao ustvrditi da se radi o drugom valu", kaže ministar te dodaje da se može kontrolirati širenje zaraze.

"To ne znači da se građani mogu ponašati kako žele. Od početka samo uvodili različite mjere i mijenjali ih s obzirom na epidemiološku situaciju, ali mjere razmaka i izbjegavanja kontakata te održavanja higijene su od iznimne važnosti", ističe ministar.

Granice nisu zatvorene jer se takve odluke donose na temelju procjene epidemiološke situacije, ali ako situacija izmakne kontroli apsolutno postoji i ta mogućnost, rekao je Beroš te dodao kako je došlo je do smanjenja ulaska iz Srbije za 20 posto i iz BiH za 40 posto jer 70 posto zahtjeva za ulaskom iz tih zemalja nije bilo opravdano, rekao je ministar te tvrdi da to nije odluka za spas turističke sezone i gospodarstva, već epidemiološka odluka. 

"Društveni život i gospodarstvo ne mogu stati, ali zdravlje i život ljudi nemaju alternativu", rekao je.

U Splitu, Zagrebu i Osijeku zabranjeni su posjeti bolnicama i domovima za starije i nemoćne zbog nepovoljne epidemiološke situacije, a u drugim županijama, gdje je situacija povoljnija, mjere su slabije. 

"Epidemiološka situacija u nekim županijama je iznimna, nisu imale ni 10-ak zaraženih, a sad nemaju nikog", kaže Beroš te dodaje kako sukladno epidemiološkoj situaciji će se određivati određene mjere. 

Ministar zdravstva kaže da smo u početku epidemije u zdravstvenom sustavu pripremili kapacitete koji se mogu reaktivirati.

"Političari koji se ne pridržavaju mjera stožera ne šalju baš najbolju poruku građanima", smatra Beroš.

Ministar zdravstva kaže i kako su epidemiološke službe i Državno izborno povjerenstvo u kontaktu te će imati sastanak kako bi prilagodili mjere za nadolazeće izbore epidemiološkoj situaciji. Tvrdi i kako će glasovanje biti omogućeno i svima koji su u samoizolaciji.

"To ja zadatak DIP-a i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo", rekao je Beroš.

Za kraj ministar zdravstva prokomentirao je dug bolnica veledrogerijama.

"Dug veledrogerijama postoji već dugi niz godina. Kriza s koronavirusom poremetila je i njihove i naše financije, ali potrebno je sjesti i razgovarati. Važniji je razgovor o sistemskom rješavanju tog problema kako ne bi ubuduće gomilali dugove", smatra ministar zdravstva.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene