Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PANDEMIJA I DALJE TRAJE

U jednom dijelu tjedna više se umiralo od koronavirusa: Važna lekcija za zdravstvo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rezultati novog istraživanja stopa smrtnosti u svijetu pokazali su u kojem se dijelu tjedna više umiralo od COVID-19.

Istraživači su prihvatili mogućnost da bi jedan od razloga za takvo stanje moglo biti kašnjenje u prijavama smrti, no rekli su i da bi nedostatak medicinskog osoblja na kraju tjedna, nedostatak kapaciteta i iskustva također mogli igrati ulogu.

Prosječan broj smrti od koronavirusa u svijetu tijekom pandemije bio je šest posto veći na kraju tjedna u usporedbi s radnim danima: 8532 naprema 8083, rekli su istraživači.

Stručnjaci sa Sveučilišta Toronto u Kanadi analizirali su sve smrtne slučajeve iz baze podataka Svjetske zdravstvene organizacije zabilježene između 7. ožujka 2020. i 7. ožujka 2022. godine.

Rezultati istraživanja koji će biti predstavljeni na ovogodišnjem Europskom kongresu kliničke mikrobiologije i zaraznih bolesti u Portugalu na kraju ovog mjeseca, pokazuju da je u Sjedinjenim Američkim Državama vikendom u prosjeku bilo 1483 smrti, a tijekom radnog tjedna 1220, što je 22 posto više.

Brazil je u prosjeku imao 1061 smrt vikendom, a za radnih dana 823, što je 29 posto više, dok je u Ujedinjenom Kraljevstvu na kraju tjedna zabilježeno u prosjeku 239 smrtnih ishoda, a za radnih dana ih je bilo 215.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna BUDITE OPREZNI HALMED izdao upozorenje građanima: Pojavio se krivotvoreni lijek za koronavirus

Daljnje istraživanje, koje se bavilo prosječnim brojem smrti od posljedica COVID-19 tijekom pojedinačnih dana u tjednu, pokazalo je da je povećanje osobito veliko kada se usporede podaci od petka i ponedjeljka: 9086 prema 7219 i nedjelje i ponedjeljka: 8850 prema 7219 smrtnih ishoda.

Jedna od istraživačica, dr. Fizza Manzoor rekla je da zakašnjele prijave smrti ne objašnjavaju u cijelosti razlike između različitih zemalja, poput Njemačke, gdje je zabilježeno manje smrti vikendom (137) nego tijekom radnih dana (187).

"Birokratska kašnjenja na kraju tjedna ne objašnjavaju u cijelosti razlog zbog kojega je manje evidentiranih smrti od COVID-19 ponedjeljkom u usporedbi s petkom, a isključivo zakašnjele prijave ne mogu objasniti zašto je porast smrti u SAD-u toliko velik, a nije takav u Njemačkoj“, rekla je Manzoor.

"Naprotiv, 'vikend učinak' se vjerojatno dogodio zbog nedostatka medicinskog osoblja, kapaciteta i iskustva. Naši rezultati pokazuju da se ovaj problem ne rješava unatoč boljoj učinkovitosti zdravstvenog sustava i osviještenosti tijekom pandemije“, dodala je Manzoor.

"Zdravstveni sustavi bi mogli još više poboljšati kliničku skrb svakog dana u tjednu“, dodala je Manzoor.

Pročitajte i ovo Maske / Ilustracija AMERIČKA ADMINISTRACIJA Žalit će se na odluku o ukidanju maski? ''Odluke o javnom zdravstvu ne bi trebali donositi sudovi''

Istraživači priznaju da bi zaključci studije, koja je bila recenzirana, mogli biti ograničeni lažno negativnim rezultatima, previđenim slučajevima i greškama prilikom unosa podataka i da dostupni podaci ne uzimaju u obzir ozbiljnost bolesti niti istražuju učinak lokalnih politika i javnozdravstvenih intervencija u pojedinim zemljama.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene