Obavijesti Video Pretražite Navigacija
krive obiteljska okupljanja

Imaju 19 novozaraženih pa produžili izvanredno stanje: "Zabrinuti smo zbog sve većeg broja, stanje je ozbiljno"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Druga najnaseljenija australska država, Victoria, produljila je u nedjelju izvanredno stanje za još četiri tjedna do 19. srpnja, nastojeći se učinkovitije uhvatiti u koštac s iznenadnim povećanjem broja zaraženih koronavirusom uslijed njegova brzog prijenosa među populacijom.

Potez je uslijedio dan nakon što su vlasti Victorije, države od nešto više od šest milijuna stanovnika, najavile ponovno uvođenje restriktivnih mjera kojima se broj osoba tijekom posjeta drugim kućanstvima ograničava na pet, a tijekom okupljanja na otvorenim prostorima na 10 ljudi, počevši od ponedjeljka.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ukidat će restrikcije? Dobre vijesti iz Australije: Donedavno su bili veliko žarište, ali u posljednja 24 sata nisu imali nijednog novozaraženog Slika nije dostupna Spriječen drugi val virusa Popuštaju se mjere u jednoj od najstrožijih karantena na svijetu: "Postigli smo veći napredak nego što smo se nadali"

Ograničenja su ublažena 1. lipnja kada se na javnim mjestima i u kućanstvima moglo okupiti 20 osoba.

U državi Victoriji u nedjelju je, petoga dana dvoznamenkastog prirasta broja zaraženih, zabilježeno 19 novih slučajeva inficiranih koronavirusom.

Od početka pandemije covida-10 u toj je državi zabilježeno ukupno 1836 potvrđenih slučajeva zaraze ili četvrtina svih slučajeva koronavirusa u Australiji.

Ministrica zdravstva Jenny Mikakos rekla je kako se 210 novooboljelih u državi povezuje s prijenosom unutar zajednica, za što dijelom odgovornima smatra obitelji koje su organizirale veća okupljanja, ručkove i večere kojima su prisustvovali i oni s blagim simptomima otkako su 1. lipnja ograničenja ublažena.

"Naravno, zabrinuti smo zbog sve većeg broja zaraženih u posljednjih nekoliko dana, što ukazuje na to da je stanje još uvijek vrlo ozbiljno," kazala je Mikakos novinarima na konferenciji u Melbourneu.

Uz produljenje mjera izvanrednog stanja, policija najavljuje pojačane napore u provedbi zakona, osobito u predgrađima gdje su učestalije provale te planira provoditi patrole po skijalištima i u kampova za vrijeme predstojećih školskih praznika.

"Nije vrijeme za samosažaljevanje. Vrijeme je da se ponovno podsjetimo da svi moramo odigrati svoju ulogu u suzbijanju širenja virusa u našoj zajednici", rekla je novinarima ministrica unutarnjih poslova države Victorije, Lisa Neville.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene