U Hrvatskoj je porasla potrošnja takozvane funkcionalne hrane, tj. hrane koja pozitivno djeluje na zdravlje, koja je posebno važna u vrijeme epidemije koronavirusa.

Galerija


Naranča, limun i grejp bogati su vitaminom C, a zeleno povrće ili pak češnjak prirodan lijek za sve bolesti po receptu naših baka. Na tržnici i dalje sezonsko voće ima prednost prije agruma.

Vezani članci Dino Goleš Na razgovor o cijepljenju stiže europska povjerenica za zdravlje: ''Imamo 55 posto cijepljenih među odraslima, a prosjek EU-a je 75'' Vili Beroš Beroš otkrio u kojim je županijama najviše novozaraženih, uputio i poruku Laucu

"Dosta dobro ide limun, a kilogram limuna 20 kuna", rekla nam je trgovkinja Ivana.

Ako je limun nekome preskup izvor vitamina, tu je domaći i svima dostupan kupus s vitaminom C za 10 kuna po kilogramu. Namirnica koju ističu neki nutricionisti je riba, i to zato što sadrži vitamin D, a dosadašnja istraživanja pokazuju da su na koronavirus najosjetljiviji ljudi s nedostatakom vitamina D.

Svjetsko tržište funkcionalnom hranom 2018. godine vrijedilo je 161 milijardu dolara, a očekuje se da će za pet godina narasti na 275 milijardi. Cijene nekih proizvoda su od 30 do 500 posto više od uobičajenih, a i domaća prehrambena industrija već ima takvih u ponudi.

"Proizvodi funkcionalne jogurte, pudinge, čak i sladolede koji imaju više proteina. Mesna industrija pazi na količinu soli u mesu", rekla je Valentina Šimić iz Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo Hrvatske gospodarske komore.

Za zdravlje su potrebne cjeloživotne navike

O važnosti zdrave prehrane i važnosti javnog imuniteta tijekom epidemije koronavirusa razgovarali smo s Valentinom Rahelić iz Službe za prehranu i dijetetiku zagrebačkog KBC-a. Ona je rekla da je za dobar imunitet važno naučiti se nositi sa stresom, ali i dobro se naspavati.

"Preporuke su da bismo dnevno sedam do devet sati trebali provesti u dobrom snu. Naravno da postoji i vrijeme kada je prekasno za san te se smatra da bi se do 23 sata trebalo poći u krevet", rekla je Rahelić.

Što se tiče prehrane, Rahelić je rekla da ne postoji pojedina hrana ili nutrijent koja će nas sam od sebe učiniti zdravima, nego da nam je za to potrebno sinergija namirnica koji dugoročno dovode do jačeg imuniteta.

"To je hrana koja djeluje kao jaki antioksidans, koja je bogata mineralima i vitaminima – pogotovo vitaminima A, C, E, B6, B9, B12 – cinkom, željezom i sl.", rekla je.

Odgovarajući na pitanje o važnosti vitamina D, Rahelić je rekla: "To treba ići prema preporuci liječnika, ovisno o vrijednostima u krvi. Nažalost, danas imamo populaciju koja ima nisku vrijednost vitamina D i upravo se zato preporučuje dva puta tjedno jesti ribu, od čega bi jedna trebala biti masnija."

Rahelić je istaknula i važnost redovite tjelovježbe.

"Nažalost, djeca su danas sve manje na otvorenom prostoru, a sve su više na zatvorenom. Upravo je zato preporuka da djeca i adolescenti svakodnevno budu najmanje 60 minuta aktivni, a odrasli minimalno 150 minuta tjedno", rekla je.

Na kraju je dodala da pravilna tjelovježba i zdrava prehrana ne bi trebale biti samo povremene, nego cjeloživotne navike.

"Uravnoteženu i pravilnu prehranu, dovoljno sna i reguliranu tjelesnu aktivnost potrebno je svakodnevno i cjeloživotno provoditi kako bismo mogli prevenirati različite bolesti i ojačati svoj imunitet", zaključila je Rahelić.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju