Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Aktivni i u vlastitom domu

Zbog koronavirusa manje izlazite iz kuće? Stručnjaci poručuju – u nekoliko kvadrata možete napraviti super stvari za svoj imunitet

Demonstriranje vježbe - 2
Demonstriranje vježbe - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Demonstriranje vježbe - 1 Demonstriranje vježbe - 1 Foto: DNEVNIK.hr Demonstriranje vježbe - 2 Demonstriranje vježbe - 2 Foto: DNEVNIK.hr Demonstriranje vježbe - 3 Demonstriranje vježbe - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Demonstriranje vježbe - 4 Galerija 1/4 >>
Ako vam je kretanje zbog koronavirusa smanjeno, dobro je znati da nema tog mišića koji ne možete izolirati vježbama kod kuće. Vježbanje diže imunitet, luči hormon sreće i troši kalorije koje smo nakupovali u strahu od nestašice hrane.

Kineziolog Marin Dadić demonstrirao nam je da i u svome domu možemo vježbati te je počeo istaknuvši važnost istezanja i pojasnio kako istegnuti mišić kuka.

Pročitajte i ovo Ilustracija JN.1 Dobro proučite! Ovih osam simptoma povezuje se s novom varijantom koronavirusa Ilustracija Raste broj zaraženih U tjedan dana 42 osobe umrle od COVID-a: "Nove podvarijante vrlo su zarazne"

"Istezanje je jako važno prije i poslije treninga. Gurnemo kuk prema naprijed da stisnemo stražnjicu noge koju istežemo, da visoko podignemo ruku u stranu te da lagano napravimo otklon trupa u jednu stranu", rekao je Dadić.

"U nekoliko kvadrata možeš napraviti super vježbe koje sigurno dobro i pozitivno djeluju na naš imunološki sustav, koji je prva linija obrane od svakog virusa", dodao je.

Nastavio je objašnjavanjem izvođenja pravilnog čučnja: "Koljena ne idu pretjerano ispred projekcije vaših prstiju. Koljena ne odlaze prema unutra i tijekom izvedbe čučnja stisnite šake vaših ruku da biste dodatno aktivirali trup."

Zatim je pokazao kako napraviti iskorak i rekao da je "važno da koljeno ne ide ispred prstiju te da ne ide prema unutra". Također je istaknuo da je plank možda puno učinkovitija vježba od onih klasičnih trbušnjaka koje smo navikli raditi.

Dadić je na kraju demonstrirao vježbu za listove: "Dizati se s obje noge prema gore te se s jednom otprilike četiri do pet sekundi blago spuštati prema dolje", ali i pravilan sklek: "Kukovi ostaju visoko prema gore, odnosno ne propadaju, te treba stisnuti mišiće trupa zbog aktivacije većeg broja mišića."

Za savjet smo pitali i psihologa Igora Čerenšeka, koji nam je rekao da bi bilo dobro da građani "isplaniraju svoj dan, kao da im je svaki drugi radni dan ili neradni dan, ali da imaju isplanirane aktivnosti".

Dodao je da se ljude potiče da da skrbe za sebe, ali i za društvo: "To bi značilo da ne gomilaju nepotrebno hranu, nego da uzimaju onoliko koliko im je potrebno."

Istaknuo je i da dobitak kilograma ne znači i jačanje imuniteta: "Jako je bitno što jedete i koliko jedete. Čak ni zdrave stvari ne treba unositi u prekomjernoj količini."

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene