U Ministarstvu znanosti i obrazovanja održat će se konferencija za novinare na temu nastave u okviru situacije s koronavirusom

Galerija


Ministrica Blaženka Divjak održala je danas virtualni sastanak s  oko1200 ravnatelja hrvatskih škola. 

Vezani članci Iva Pem Novosel Od danas se možete cijepiti trećom dozom, epidemiologinja objasnila tko može primiti koje cjepivo: ''Imamo ljude koji to jedva čekaju'' Prva ovogodišnja beba u Hrvatskoj rođena je u Sisku Od koronavirusa preminula još jedna mlada majka (26): Iza nje ostala beba od tri mjeseca

"U dva tjedna smo u pogon stavili sustav koji danas pokriva oko pola milijuna ljudi, što je zaista pionirski poduhvat. Očekujem da pored inovativnosti i brzine dalje očekujem nužnu disciplinu i suradnju, strpljenje kada naiđemo na probleme, te solidarnost", rekla je Divjak, dodajući da neće biti lako. 

Škola na 3. programu počinje u ponedjeljak u 8 ujutro, a na Sportskoj TV imaju digitalne materijale za predmetnu nastavu i za srednje škole, objavila je Divjak.  

U Istarskoj županiji kreću virtualne učionice u ponedjeljak, a u ostalim županijama od srijede. Pravila ponašanja trebaju biti kao i u školi. "Ako netko od učenika objavi neprimjereni sadržaj, može dobiti ukor kao da je u razredu", rekla je Divjak i apelirala na roditelje da ih na to upozore. 

Pozvala je i sve druge, nastavnike, učitelje... da im dostave linkove za materijale koje će Ministarstvo staviti u funkciju. "Moramo biti svjesni da će biti teškoća po putu, da će veze pucati... Snaći ćemo se u svakoj od tih situacija, imamo rezervnu opciju. Ovo je izvanredna situacija, nitko ne očekuje da stvari funkcioniraju savršeno, ali će funkcionirati", rekla je Divjak. 

Na pitanje koliko će dugo nastavnici morati dolaziti u škole, Divjak je ponovila da trenutno nema opasnosti od slobodnog širenja virusa u Hrvatskoj. "Prema tome, u školi se može osigurati sve što traže higijenski standardi. Učenika neće biti puno i važna je suradnja. Koliko dugo? Dok ne dobijemo drugačije upute Stožera Civilne zaštite", rekla je Divjak, dodajući da svi u bolnicama, trgovinama i drugdje rade i dalje svoj posao. 

Pionirski pothvat

Ministrica Blaženka Divjak je jutros izjavila da od svih sudionika virtualnog obrazovnog sustava koji se uvodi zbog koronaviursa očekuje disciplinu, strpljenje i solidarnost te pozvala stručnjake da pridonesu pionirskom pothvatu ubrzane digitalne transformacije.

"Ovo što mi sada radimo stvarno je pionirski pothvat, jer smo u dva tjedna upogonili sustav u kojemu je preko pola milijuna ljudi u Hrvatskoj, i to nije jednostavno", rekla je Divjak uoči sastanka premijera i ministara s Nacionalnim stožerom za civilnu zaštitu.

Divjak je dodala da na globalnoj razini padaju Microsoft servisi, no da Ministarstvo ima i backup. "Sve što mi proizvodimo objavit ćemo i na televiziji i preko YouTubea, i omogućiti ne samo da se upotrebljava u Hrvatskoj nego i u susjednim zemljama, u Bosni, Srbiji, Sloveniji, Makedoniji, gdje god nemamo te jezične barijere", rekla je Divjak.

Najnovije informacije o epidemiji koronavirusa u Hrvatskoj možete pratiti OVDJE

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju