Zbog koronavirusa smanjio se uvoz jaja pa su ona domaća pravi hit i uglavnom jedino što preostaje hrvatskim kupcima.
Pročitajte i ovo
izgubili dom u potresu
Obitelji koje su ostale bez doma dočekale Uskrs u Cvjetnom naselju: "Kad imaš kuću koja je neuseljiva, onda nemaš ništa''
Izvanredne okolnosti
Uskrs koji ćemo dugo pamtiti: Pandemija je promijenila i proslavu najvećeg kršćanskog blagdana
putovanje u Hrvatskoj
Beograđanku šokirao potez žene u Zagrebu, evo što se dogodilo na kolodvoru: "Ni na kraj pameti mi nije bilo da će to napraviti"
Stigao sa suprugom
VIDEO Plenković na svečanoj večeri u Elizejskoj palači: Macron spomenuo Jean Michela Nicoliera, ali i bocnuo Hrvatsku
Novo poglavlje KBC-a
Prvi put u Hrvatskoj izveden zahvat koji bi mogao pomoći mnogima: "Ovo je ulaganje u budućnost"
"Vidimo koliko je važna domaća proizvodnja i da sami proizvodimo svoju hranu. Nadam se da je ovo primjer na kojem možemo naučiti za budućnost te da ćemo kada sve ovo prođe i dalje kupovati domaće proizvode, od hrvatskih proizvođača i tako poticati ukupnu poljoprivredu", kaže Dražen Čurila, vlasnik farme jaja u Svetom Đurđu.
Uoči Uskrsa Dražen ima povećane narudžbe, kao i ostatak domaćih proizvođača.
Iako tržnice rade smanjenim kapacitetom, ispred Dušankine trgovine jajima uvijek gužva.
Cijene su i više nego prihvatljive - na zagrebačkoj tržnici domaća jaja prodaju se po kunu i pol, na osječkoj po kunu.
"Nadam se da će to potrajati, da će ljudi ipak sad prepoznati šta je domaće i kvalitetno", kaže Dušanka Patajac.
"Slavonija može izvoziti hranu"
U prošloj godini izvezli smo 2.241 tonu jaja vrijednih 2,3 milijuna eura, a uvezli duplo više - 4.712 tona vrijednih 4,5 milijuna eura.
"Mi imamo resurse, imamo farme, ljude, imamo znanje, imamo sve, samo to moramo iskoristiti na pametan način. Slavonija je stvorena za to, i ona može izvoziti hranu, a ne da ju uvozimo", objašnjava Goran Bendeković, proizvođač jaja iz Osijeka.
U Hrvatskoj gospodarskoj komori ističu kako je sada prava prilika za to.
"Prednost imaju domaći proizvodi. Trgovci su u ovim izabranim situacijama pribjegli tome da su više robe počeli naručivati od domaćih proizvođača, što je za gospodarstvo u ovom trenutku apsolutno dobra stvar", priča Tomislava Ravlić iz Hrvatske gospodarske komore.
Osim jaja neizostavan dio blagdanskog stola bit će i šunka, odojak, janjetina... Baš kao i proizvođačima jaja, narudžbe neprestano stižu i uzgajivačima.
„Uzgajamo svinje, proizvodimo domaća jaja, sve hranimo s vlastitom hranom i uspijevamo plasirati sve svoje proizvode. Do sada smo sve prodavali na kućnom pragu, a sada kada je došao koronavirus, prodajemo preko digitalne trgovine. I dalje imamo svoje kupce, ali sada oni naručuju proizvode na internetu. Naše domaće jaje košta jednu kunu, domaće meso je 28 kuna po kilogramu. Nismo dizali cijene, niti smo osjetili pad trgovine“, kaže Denis Čabrajec, vlasnik OPG-a iz Deanovca.