U Splitu je preminula COVID pozitivna 17-godišnja djevojka. Liječnici KBC-a Split zbog ovog slučaja obratili su se medijima i rekli kako je imala i ranije drugih kroničnih bolesti. U bolnicu je primljena u subotu nakon nekoliko reanimacija te je nastavila s liječenjem. Unatoč svemu je preminula.


Od posljedica zaraze koronavirusom u splitskom KBC-u u subotu je umrla 17-godišnja djevojka koja je uz zarazu imala druge respiratorne probleme.

Vezani članci Fitness-centar, ilustracija Brojne reakcije na nove mjere u borbi protiv korone: "Bojim se za 20.000 radnih mjesta" Arena Zagreb, dr Mario Zovak Punjenje Arene pitanje je trenutka: "Kad se izda zapovijed, prvi pacijenti tamo mogu biti u roku od dva do četiri sata. Za vikend bi ih moglo biti 30 do 40".

Pred KBC-om Split medijima su izjave dali prof. dr. Veselin Škrabić, predstojnik Klinike za dječje bolesti i doc. dr. Branka Polić, pročelnica Zavoda za intenzivnu pedijatriju.

"Adolescentica u dobi od 17 godina i 10 mjeseci primljena je na Križine zbog zastoja srca i disanja. Nakon uspješno provedene reanimacije smještena na intenzivnu njegu Klinike za dječje bolesti. Imala je pridružene kronične bolesti te je ustanovljeno da je bila COVID pozitivna", rekao je prof. dr. Veselin Škrabić te napomenuo da su podaci koje iznosi u skladu sa Zakonom o zaštiti prava pacijenata. 

Izrazio je i sućut roditeljima i obitelji preminule djevojke. 

Doc. dr. Branka Polić, pročelnica Zavoda za intenzivnu pedijatriju, kazala je kako je bolesnica nakon uspješne reanimacije nastavila s liječenjem na Zavodu za intenzivnu pedijatriju.

"Liječenje je nastavljeno po pravilima struke, stabilizirana je, no došlo je do smrtnog ishoda unatoč liječenju, u nedjelju u 14:45. Vjerojatno je do smrti došlo između ostalog zbog kroničnih bolesti uz COVID-19", rekla je dr. Polić. 

Kazala je kako je djevojka imala i druge kronične bolesti, ali da se ne smije isključiti ni faktor što je bila pozitivna na koronavirus. Upitana je li moguće da se zastoj u disanju i rada srca dogodi i onima koji nisu pozitivni na koronavirus, liječnica je dala potvrdan odgovor. 

"Sve je moguće", poručila je. Rekla je i da je djevojka imala povišenu temperaturu. 

Dodala je da se na njezinu odjelu trenutačno ne liječi niti jedan adolescent. 

Djevojci je pozlilo u subotu dok se s obitelji nalazila u kući nedaleko od Splita, zbog čega su ukućani pozvali Hitnu pomoć. Pružena joj je prva pomoć u tamošnjem Domu zdravlja, a nakon toga je prevezena u KBC Split, no liječnici je nisu uspjeli spasiti.

Testiranjem je utvrđeno da je bila pozitivna na COVID-19, a prethodno je imala respiratorne probleme prije svega zbog astme. Točan uzrok smrti utvrdit će se obdukcijom koja bi trebala biti provedena u splitskom KBC-u.

U samoizolaciji je cijeli razred splitske škole koju je pohađala 17-godišnja djevojka. 

U Splitsko-dalmatinskoj županiji 43 nova sluačaja

Iz Stožera Splitsko-dalmatinske županije za DNEVNIK.hr kazali su kako informaciju o preminuloj djevojci ne mogu potvrditi, uz napomenu da se još prikupljaju svi podaci. 

U izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije navodi se kako je u posljednja 24 sata preminula ženska osoba u dobi od 17 godina. 

Prema izvješću, od ukupno 172 obrađena testa danas su 43 novooboljele osobe s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivne na COVID infekciju.

Od ukupnog broja novooboljelih 26 osoba kontakti su prethodno oboljelih, dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 2077 osoba nalazi se u samoizolaciji. Na bolničkom je liječenju 65 COVID pozitivnih osoba u KBC-u Split, a šest ih je na respiratoru.