Ugostitelji se ne mire sa starim potezima Stožera civilne zaštite, a negoduju i zbog novih. Najavljeno je i stišavanje glazbe u kafićima i klubovima kako bi se smanjila mogućnost širenja koronavirusa.

Galerija


O najavljenim mjerama Stožera reporter Dnevnika Nove TV Domagoj Mikić razgovarao je s Marinom Medakom iz Nacionalne udruge ugostitelja.

Vezani članci Koronavirus, ilustracija Godina iz noćne more: Gdje smo danas, 365 dana od početka zaraze koja je već sada promijenila svijet? Crnogorska policija, ilustracija Policija u Crnoj Gori zbog korone pokušala zatvoriti kafiće u albanskoj općini, oni ih spriječili: "To je osveta"

„To je apsurd, te paušalne odluke koje se donose kao represivne, vuku korijene još od Staljina i ne mogu uroditi plodom. Uroditi plodom može samo edukacija i to edukacija osoblja, gostiju i ostalih. Skoro identičan efekt imaju pranje ruku i maske, ako 10 puta dnevno perete ruke, to ima jednak efekt kao maska. S odlukama se pretjeruje“, kaže Medak.

Dolaskom zime zatvorit će se terase kafića što je za ugostitelje dodatan problem.

„Kapaciteti će nam se smanjiti za 40 posto, a smanjit će se i unutarnji. Kad se zatvore terase promet će pasti još više, a već sada je pao za 47 posto“, kaže.

Smatra da nisu svi ugostitelji jednaki jer zbog manjeg broja onih u kojima se mjere ne provode kako treba ispaštaju svi ostali. Kao primjer  naveo je Zagreb. 

"U Zagrebu ima 4600 ugostiteljskih objekata, i zbog onih koje zatvore jer ne rade po propisima, kaznit će se svih ostalih 4590", govori Medak. 

Najavljuje nove poteze ugostitelja.

„Za dva tjedna prosvjedovat ćemo u Zagrebu i nećemo posluživati goste, a ovaj tjedan to će napraviti ugostitelji u Dubrovniku. Pozivamo i ovo nadriugostiteljstvo u Slovenskoj 9 da ni oni tih sat vremena ne poslužuju goste kako nećemo ni mi“, sarkastičan je Medak.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr