Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NOVO (NE)NORMALNO

Život u Wuhanu: Učenici se vraćaju u škole uz poseban režim – zaštitne maske, termalni skeneri i hodanje u koloni

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kineski učenici u epicentru svjetske pandemije koronavirusa Wuhanu vratili su se u škole noseći zaštitne maske te hodajući u koloni pored toplinskih skenera.

Zemlja iz koje je krenula pandemija koronavirusa u srijedu je prijavila tek dvoje novozaraženih i 20 novih asimptomatskih slučajeva. Dan ranije prijavljen je jedan slučaj zaraze i 15 novih asimptomatskih slučajeva. Dva nova slučaja su tzv. uvezeni slučajevi koji uključuju putnike iz inozemstva, a dan prije prijavljen je jedan takav slučaj.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna odbacuje sumnje Šefica kineskog instituta za koji neki tvrde da je krivac za "curenje" koronavirusa: "Imamo tri živa soja virusa iz šišmiša" Slika nije dostupna stalna opasnost Korona se vratila u Wuhan! Ovo je dokaz kako je teško iskorijeniti bolest

Ukupni broj zaraženih u Kini iznosi 82.883, a broj umrlih ostao je 4633 i nije se mijenjao, navodi državna zdravstvena komisija u izjavi. Učenici srednjih škola u 121 instituciji u Wuhanu ponovno su se našli u razredima prvi put otkako je njihov grad - nulta točka pandemije koronavirusa - u siječnju stavljen pod karantenu.

"Škola se konačno otvara!" objavio je jedan korisnik Weiboa, kineske platforme za kratke poruke nalik Twitteru. "Ovo je prvi put da se tako rado vraćam u školu, iako uskoro moram polagati mjesečni ispit."

Tinejdžeri sjede pojedinačno za stolovima razmaknutima na udaljenosti od metra, a svoje nastavnike vide uživo nakon višemjesečnog učenja na daljinu. Povratak u srijedu bio je posljednji korak u postupnom normaliziranju života u Wuhanu i okolini pokrajine Hubei, u kojoj se, kako se pretpostavlja, koronavirus pojavio potkraj prošle godine prije nego što se proširio svijetom.

Prisutni su samo najstariji učenici u pokrajini koji trebaju polagati prijemne ispite na fakultetu. Datumi povratka još nisu potvrđeni za mlađe učenike srednjih škola. Dužnosnici u Wuhanu kažu da su svi studenti i osoblje prije polaska u školu trebali biti testirani na virus, a kampusi su dezinficirani i očišćeni.

U pripremi za ponovno otvaranje, neke su škole rasporedile svoje stolove i organizirale manje razrede, navode lokalni mediji. Toplinskim skenerima provjeren je svatko tko bi ušao kroz školska vrata a onima s visokom temperaturom nije bilo dopušteno ući.

Državni dnevnik China Daily objavio je da su neka mjesta organizirala postupno vrijeme dolaska za učitelje i studente. Drugdje u Kini škole koje su od siječnja bile zatvorene ili su radile samo preko interneta počele su se postupno otvarati prošlog mjeseca, a Peking i Šangaj dopustili su da se neki učenici vrate prošli tjedan.

Glavni kineski gradovi postupno se vraćaju u normalu nakon što su uveli stroga ograničenja putovanja i zaustavili golem dio gospodarskog sektora radi kontrole širenja virusa.

Posljednjih mjeseci zaraze su pale u cijeloj zemlji, a u pokrajini Hubei nije zabilježen novi slučaj više od mjesec dana. Tijekom petodnevnog odmora početkom mjeseca zabilježeno je 115 milijuna domaćih putovanja, pri čemu su se mnoga turistička mjesta ponovno otvorila - iako s ograničenom posjećenošću.

Šangajski Disneyland ponovno će se otvoriti sljedeći tjedan uz pojačane sigurnosne mjere, uključujući provjeru temperature posjetitelja i poštivanje razmaka.

Međutim, strancima je i dalje zabranjen ulazak u zemlju jer Kina radi na suzbijanju zaraze koja se unosi iz inozemstva. Kineski državljani koji se vraćaju kući moraju proći karantenu od 14 dana. (Hina) 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene