Dezinfekcija ruku, ilustracija
Dezinfekcija ruku, ilustracija Foto: Afp

Broj djece koja se truju gutanjem hidroalkoholnog gela naglo je porastao u Španjolskoj od početka pandemije, upozorava u srijedu španjolska vlada.


Od početka godine u zemlji su prijavljena 874 slučaja trovanja djece hidroalkoholnim gelom, a 2019. bilo ih je 90, navodi se u priopćenju Državnog zavoda za toksikologiju i za patologiju koji je u nadležnosti ministarstva pravosuđa.

Vezani članci Koronavirus, ilustracija - 1 U Hrvatskoj 776 novih slučajeva i 27 preminulih: Beroš zabrinut zbog novog soja korone, najavio korake za njegovo otkrivanje Korona u Njemačkoj Rijedak slučaj reinfekcije: Muškarac u Njemačkoj umro nakon druge zaraze koronavirusom

Dvije trećine slučajeva odnosi se na djecu do dvije godine. Velika većina njih je progutala proizvod, a nekima je dospio u oči ili su ga udahnuli.

Nijedan smrtni slučaj nije zabilježen a više od 80 posto djece se oporavilo "u kratkom vremenu", dodaje zavod. Glavni simptomi su povraćanje, dijareja, kašalj, zamućen vid i crvenilo očiju.

U videosnimci objavljenoj na Twitteru ministar pravosuđa Juan Carlos Campo nazvao je ove brojčane podatke "alarmantnim" i zamolio roditelje da "drže hidroalkoholni gel izvan dohvata djece", podsjećajući da "dezinfekciju ruku uvijek mora nadzirati odrasla osoba".

Kao i u mnogim zemljama svijeta, uporaba hidroalkoholnog gela veoma je raširena u Španjolskoj radi sprječavanja širenja novog koronavirusa. Španjolska je među europskim zemljama najpogođenijim pandemijom, s gotovo 910.000 zaraženih i više od 33.000 umrlih.