Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uglavnom je progutaju

Objavljeni alarmantni podaci: U Španjolskoj se deset puta povećao broj djece otrovane kemikalijom koju svi koristimo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Broj djece koja se truju gutanjem hidroalkoholnog gela naglo je porastao u Španjolskoj od početka pandemije, upozorava u srijedu španjolska vlada.

Od početka godine u zemlji su prijavljena 874 slučaja trovanja djece hidroalkoholnim gelom, a 2019. bilo ih je 90, navodi se u priopćenju Državnog zavoda za toksikologiju i za patologiju koji je u nadležnosti ministarstva pravosuđa.

Pročitajte i ovo Ilustracija Koronavirus u Hrvatskoj Preminule četiri osobe: Novi podaci nacionalnog stožera pokazuju kakvo je stanje po županijama Ilustracija Koronavirus u Hrvatskoj Preminule još dvije osobe: Stožer objavio nove brojke, pogledajte stanje u svojoj županiji

Dvije trećine slučajeva odnosi se na djecu do dvije godine. Velika većina njih je progutala proizvod, a nekima je dospio u oči ili su ga udahnuli.

Nijedan smrtni slučaj nije zabilježen a više od 80 posto djece se oporavilo "u kratkom vremenu", dodaje zavod. Glavni simptomi su povraćanje, dijareja, kašalj, zamućen vid i crvenilo očiju.

U videosnimci objavljenoj na Twitteru ministar pravosuđa Juan Carlos Campo nazvao je ove brojčane podatke "alarmantnim" i zamolio roditelje da "drže hidroalkoholni gel izvan dohvata djece", podsjećajući da "dezinfekciju ruku uvijek mora nadzirati odrasla osoba".

Kao i u mnogim zemljama svijeta, uporaba hidroalkoholnog gela veoma je raširena u Španjolskoj radi sprječavanja širenja novog koronavirusa. Španjolska je među europskim zemljama najpogođenijim pandemijom, s gotovo 910.000 zaraženih i više od 33.000 umrlih.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene