Škola, ilustracija
Škola, ilustracija Foto: Getty Images

U Sloveniji za tjedan dana počinje nova školska godina, a ravnatelji škola dobili su okružnicu po kojoj odbijanje zaposlenika da se testiraju na koronavirus može biti razlog za otkaz.


Za sve zaposlene u školi na snazi je uvjet PCT (preboljeli, cijepljeni, testirani), što znači da se oni koji nisu cijepljeni ili preboljeli covid-19 moraju svaki tjedan testirati, što je cirkularnim pismom mistarstva obrazovanja određeno kao radna obveza.

Neopravdano odbijanje testiranja smatrat će se kršenjem obveze iz radnog odnosa, što znači da se zaposlenom izdaje pismeno upozorenje pred otkaz ili se pokreće postupak otkaza, a isto vrijedi ako zaposlenik odbije nositi zaštitnu masku, objasnilo je ministarstvo.

Učenicima se ne smije braniti ulazak u učionicu

S druge strane, ako učenik ne nosi masku njemu se ne smije zabraniti ulazak u učionicu, ali ravnatelj o toj obvezi mora obavijestiti njegove roditelje, te slučaj predati inspekciji.

Epidemiološka situacija u Sloveniji zadnjih se tjedana pogoršava, pa će ona krajem ovog tjedna ući u "crvenu" fazu, a sredinom rujna i u tamno crvenu po kriterijima Europskog centra za kontrolu bolesti (ECDC), prognozira institut "Jožef Štefan" a prenose u srijedu slovenski mediji.

Unatoč tome, vlada najesen i zimu ne planira veća zatvaranja društvenih i gospodarskih aktivnosti, te obrazovnog sustava jer smatra da se dosljednom primjenom PCT uvjeta stanje može držati pod kontrolom.

Cijepljenje protiv koronavirusa, ilustracija Uvode obavezno cijepljenje za učitelje u javnim školama: ''Želimo da naše škole budu izuzetno sigurne cijelu godinu''

Učenik s maskom Za dva tjedna počinje školska godina, doznajemo kad će nove mjere za nastavu: "Bitno je da se sačuvamo, ali možda previđamo mentalno zdravlje učenika"

U toj je zemlji u zadnja 24 sata potvrđeno 508 novih zaraza koronavirusom, uz 18,1 posto pozitivnih testova. U bolnicama je 89 covid pacijeneta, od kojih 19 na odjelima intenzivne skrbi, dok se 14-dnevna incidencija zaraza povećala na 190.

Broj hospitaliziranih u zadnjih je devet dana udvostručen, a ravnateljica Infekcijske klinike u Ljubljani Tatjana Lejko Zupanc izjavila je za medije da bi idućeg tjedna u COVID bolnicama trebalo povećati kapacitete na odjelima intenzivne skrbi.

Rekla je kako je sklona tome da se i u Sloveniji ubuduće protuepidemijske mjere prilagođavaju prema popunjenosti bolničkih kapaciteta, a ne prema broju potvrđenih slučajeva, na što se ovih dana odlučila Njemačka.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju