Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PUNE SE ODJELI INTENZIVNE

Koronavirus u susjedstvu: Najmlađi hospitalizirani pacijent ima 18 godina, uvode se strože kontrole COVID potvrda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenija zasad neće uvoditi nove restrikcije zbog širenja epidemije koronavirusa, ali bi do toga uskoro moglo doći ako se sadašnje mjere ne budu poštovale, najavljeno je u petak na vladinoj konferenciji za novinare.

Kako je izjavio ministar zdravstva Janez Poklukar, vlada se nije odlučila za prijedlog epidemiologa da se uvede nastava na daljinu, ali je prihvatila njihovu sugestiju da javni sektor i opće gospodarstvo što više radi od kuće, a pooštrit će se i kontrole COVID potvrda u javnom prijevozu i školama.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna POTRESNA KNJIGA Poznata slovenska TV voditeljica o borbi s koronom: "Nakon 16 dana umjetne kome probudila sam se s desnom rukom u zavojima - morali su mi amputirati prste"

Testiranja učenika u školama ovih dana pokazala su da se bilježi 40-postotni rast zaraza među djecom od pet do 14 godina i da je važan izvor zaraza javni prijevoz, pa će se, stoga, u njemu uvesti vrlo stroge kontrole.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna pc uvjet Većina Slovenaca podržava još strože mjere za necijepljene: "Nažalost, vremena više nema"

Ako se utvrdi da se pravila o nošenju maski i COVID potvrdama u javnom prijevozu ne poštuju, onda su na tom području uskoro moguće nove restrikcije, najavio je Poklukar.

"Cijepljenje je najsigurnija i učinkovita mjera u borbi protiv zaraznih bolesti. Cijepite se i pomognite zdravstvu", kazao je slovenski ministar zdravstva.

Dodao je da je vlada donijela odluku koja omogućuje odštetu onima koji su zbog cijepljenja ili uzimanja lijeka protiv bolesti COVID-19 pretrpjeli štetu i zdravstvena oštećenja te da će odredba o tome važiti retroaktivno.

Ministar financija Andrej Šircelj kazao je na istoj konferenciji za novinare da je vlada odobrila solidarnu pomoć najugroženijim skupinama.

Tako će umirovljenicima s mirovinom do najviše 510 eura idući mjesec biti isplaćen jednokratan dodatak od 300 eura, manje dodatke dobit će i invalidi, studenti i poljoprivrednici te još neke kategorije, a vlada je za te namjene rezervirala 180 milijuna eura.

Donesena je i odluka da se tzv. turistički bonovi, stimulacija za ugostitelje i hotele koje je vlada odobrila lani, i ove godine mogu koristiti sve do sredine iduće godine.

U Sloveniji je u posljednja 24 sata potvrđeno 3517 zaraza koronavirusom, uz 42,5 posto pozitivnih nalaza, a 21 oboljeli od COVID-a je umro, objavila je vlada.

U bolnicama je trenutačno 1127 oboljelih, 13 više nego prethodnog dana, a na intenzivnoj su njezi 252 pacijenta, jedan manje nego u četvrtak.

Prema podacima vlade, najmlađi hospitalizirani pacijent ima 18 godina, a najmlađi pacijent na intenzivnoj njezi 26 godina.

 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene