Obavijesti Video Pretražite Navigacija
CIJEPLJENJE JE KLJUČ

Susjedi dosegnuli vrh petog vala: Imunolog upozorio na opasnost koju ipak nosi omikron

Cijepljenje - 2
Cijepljenje - 2 Foto: DNEVNIK.hr
U Sloveniji je u zadnja 24 sata PCR i brzim antigenskim testovima potvrđeno 7458 zaraza koronavirusom, što je osjetno manje nego prije sedam dana, objavio je u nedjelju slovenski Institut za javno zdravlje (NIJZ).

NIJZ procjenjuje da je u zemlji trenutno 190.596 aktivnih zaraza, sedmodnevni prosjek zaraza u jednom danu iznosi 13.150, a 14-dnevna incidencija je 9040.

Direktor NIJZ-a Milan Krek kazao je da je peti val epidemije time dosegnuo vrhunac, no upozorio je da opasnost od ponovnog rasta ostaje zbog zaraznije omikron varijante i njenog podtipa.

Ako bi došlo do pojave novih varijanti, broj novozaraženih opet bi se počeo povećavati, upozorava on.

Pročitajte i ovo Test na koronavirus - 2 iz minute u minutu Stožer objavio nove brojke: Preminulo je još 59 osoba. Doznajte kakvo je stanje u vašoj županiji

Imunolog Alojz Ihan kazao je u nedjelju da je opasno i to da su oni koji su se sada zarazili dominantnom omikron varijantom slabije zaštićeni od onih koji su se ranije zarazili prijašnjim varijantama jer im imunost traje znatno kraće.

Pročitajte i ovo Prosvjed protiv testiranja učenika - 5 U VIŠE GRADOVA Prosvjedi protiv testiranja u školama: "Želimo da se prestanu provoditi eksperimentalne mjere i cijepljenje eksperimentalnim cjepivom"

Stoga je svakako potrebno povećati udio cijepljenih u populaciji koji još nije dostigao ni 58 posto ukupnog stanovništva, dodao je.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene