Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OSTAJU DRUGE MJERE

Raste im broj zaraženih, ali ova je europska zemlja odlučila suspendirati COVID potvrde. Objasnili su i što ih je navelo na to

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Litva je suspendirala korištenje COVID potvrda, iako zemlja stalno ima visoku stopu zaraze, piše u subotu dpa.

Od subote u Litvi neće biti potrebno pokazati COVID potvrdu za ulazak u restorane, trgovine, kazališta, kina, muzeje i sl.

Istovremeno, ukinuta je obveza zaposlenih u određenim zanimanjima - uključujući zdravstveni i obrazovni sektor - da se redovno testiraju.

Litavska je vlada donijela i druge nove mjere po kojima bi kupac u svakoj trgovini trebao imati za sebe 15 četvornih metara.

U restoranima i na događanjima ostaju vrijediti druge mjere. Obvezne maske, socijalno distanciranje i dezinficiranje i dalje su propisani.

Ministarstvo zdravstva Litve navodi da su potvrde o cijepljenju ili preboljenju igrale važnu ulogu u suzbijanju pandemije. Međutim, širenjem zaraznije omikron varijante rizik od zaraze postoji za cijepljene i preboljele, što znači da je učinkovitost COVID potvrda znatno smanjena, navodi vlada.

Vlada nije odbacila mogućnost ponovnog uvođenja COVID potvrda ako će to zahtijevati situacija.

Litva je uvela covid potvrde u digitalnoj formi u svibnju 2021., a od tada je certifikat preuzelo više od 2 milijuna ljudi barem jednom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Iz opreza Još jedna zemlja obustavila cijepljenje AstraZenecom: "U posljednjih nekoliko sati dobili smo tri izvješća o tromboemboliji"

Pročitajte i ovo HV - ilustracija Hrvatski vojnici za NATO Ispraćaj hrvatskih vojnika u Litvu: "Neka naši saveznici i partneri zapamte vaše crvene beretke"

U Litvi, kao i u brojnim drugim zemljama, porastao je broj zaraženih zbog omikrona.

U zemlji s gotovo 3 milijuna stanovnika zabilježeno je više od 740 tisuća slučajeva zaraze od početka pandemije te 7900 smrtnih slučajeva.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene