Koronavirus, ilustracija - 3
Koronavirus, ilustracija - 3 Foto: Getty Images

U Sloveniji je u zadnja 24 sata preminulo šestero oboljelih od COVID-a, a potvrđeno je 489 novih slučajeva uz 23,9 posto pozitivnih nalaza, no nove analize i trendovi pokazuju da je četvrti val epidemije u opadanju.


''Reprodukcijski broj širenja zaraze trenutno je 0,97 što znači da je epidemija u padu", naveo je u svojoj novoj projekciji Institut Jožef Štefan koji za vladu radi prognostičke modele koji su početkom rujna najavljivali da bi novi val mogao dosegnuti vrhunac sredinom listopada s oko 2000 zaraženih dnevno.

Istodobno, u novoj se prognozi upozorava da zahladnjenje koje je nastupilo može povećati prijenos zaraze s obzirom na veće boravljenje u zatvorenim prostorima, kad se i inače povećava broj respiratornih bolesti, a upozorava se na potrebu pridržavanja restriktivnih mjera i još nedovoljni broj cijepljenih, što je dodatan rizik.

Luka Čičin-Šain, virusni imunolog Centra za infektološka istraživanja u Braunschweigu u Njemačkoj, i Valentina Baus Stiže poboljšano cjepivo protiv korone: "Realno je očekivati da će biti na tržištu koncem ove ili početkom iduće godine"

Koronavirus u Australiji Nakon više od tri mjeseca lockdowna počinju popuštati mjere, no pripremaju se i za porast brojki

Prema podacima koje je u nedjelju objavila vlada, prosječni broj potvrđenih zaraza u jednom danu za protekli tjedan iznosi 799, dok je 14-dnevna incidencija 558 zaraženih na sto tisuća stanovnika, pa je Slovenija i dalje u tzv. tamnocrvenoj rizičnoj zoni dok incidencija ne padne na manje od 500.

U bolnicama je 417 covid bolesnika, od čega 120 na intenzivnim odjelima, a ukupan broj preminulih od COVID-a povećao se na 4613.

Unatoč intenzivnoj kampanji vlade, broj cijepljenih tek se približio polovici populacije i iznosi po zadnjim podacima 49,4 posto stanovništva.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju