Tablete, ilustracija
Tablete, ilustracija Foto: Getty Images

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila je antivirusnu tabletu protiv koronavirusa i ta prva terapija odobrena za kućnu uporabu trebala bi postati važno sredstvo u borbi protiv širenja varijante omikron.


Podaci iz kliničkog ispitivanja Pfizerova lijeka pokazali su da je učinkovit 90 posto u sprečavanju hospitalizacija i smrti pacijenata u kojih je visok rizik da razviju ozbiljan oblik bolesti.

Podaci nedavnih laboratorijskih ispitivanja upućuju na to da lijek djeluje i protiv omikrona. Agencija je odobrila taj lijek koji se uzima u obliku tablete za liječenje odraslih pacijenata s visokim rizikom od 12 godina nadalje i to izvan bolnica.

Farmaceutska tvrtka kazala je da je spremna odmah početi isporučivati lijek u Sjedinjenim Državama i povećala je projekcije svoje proizvodnje s 80 milijuna tretmana na 120 milijuna u 2022. godini.

Ugovor američke vlade za deset milijuna tretmana Pfizerovim lijekom utvrđen je na 530 dolara po tretmanu. Tablete Pfizera, zajedno sa starijim antivirusnim lijekom koji se naziva ritonavir, prodavat će se pod imenom Paxlovid.

Koronavirus: Dolazi novi soj, omikron - 5 Upozorenje šefa WHO-a: "Programi neselektivnog docjepljivanja imaju sve izglede produljiti pandemiju, a ne zaustaviti je"

Platforma Cijepise.zdravlje.hr Vrhunac je kampanje cijepljenja, a platforma Cijepi se opet ima poteškoća: Nakon objave DNEVNIK.hr-a problem ekspresno riješen

Tretman se sastoji u uzimanju dvije tablete na dan, svakih 12 sati tijekom pet dana čim se bolest dijagnosticira i u roku od pet dana od pojave simptoma. Pfizer planira podnijeti novi zahtjev agenciji FDA u 2022. godini kako bi ishodio trajno odobrenje.

Europska agencija za lijekove već je je žurnim postupkom odobrila Paxlovid. U SAD-U je već zatraženo odobrenje za drugi oralni lijek protiv koronavirusa, također u tableti, a razvio ga je laboratorij Merck i izvan SAD-a poznat je pod imenom MSD.

Drugi lijek, molnupiravir, već je dobio pozitivno mišljenje neovisnog tijela unatoč tome što mu je djelotvornost niža nego što se isprva ocjenjivalo i unatoč zabrinutosti za trudnice.


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju