Uoči sastanka u ponedjeljak predstavnika savezne i pokrajinskih vlada o daljnjem procesu cijepljenja protiv koronavirusa, predstavnici središnje vlasti u Berlinu traže izuzetke od mjera za cijepljenje i one koji su preboljeli COVID-19.

Galerija


Mediji citiraju dokument savezne vlade po kojem će se raspravljati o povlasticama za građane koji su primili cjepivo i preboljeli tu zaraznu bolest. Te bi osobe bile izuzete od ograničenja privatnih kontakata, a one koje su primile obje doze cjepiva bile bi oslobođene od obveze testiranja i karantene nakon povratka iz inozemstva.

Vezani članci Angela Merkel Angela Merkel ispričala se u Bundestagu zbog povlačenja odluke o lockdownu, oporba traži glasanje o povjerenju Angela Merkel Angela Merkel objavila da će se cijepiti AstraZenecom: Za nekoliko dana Njemačka odlučuje o novom lockdownu

Vlada se poziva na procjenu državnog epidemiološkog instituta Robert Koch da su cijepljene osobe manje opasne za prijenos zaraze od onih koje su negativne na testu.

Savezna ministrica pravosuđa Christine Lambrecht (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) objasnila je u razgovoru za dnevnik Handelsblatt kako se ne radi o povlasticama, nego o "vraćanju temeljnih prava građana" koja su privremeno ukinuta zbog borbe protiv pandemije.

Ukidanje ograničenja za cijepljenje podržavaju i demokršćanski političari te predstavnici općina i gradova. "Cijepljenim bi osobama u najkraćem mogućem roku trebalo omogućiti sva prava, kao i onima koji su negativni na testu", rekao je predsjednik Kršćansko-demokratske unije (CDU) i kancelarski kandidat demokršćana Armin Laschet u razgovoru za Sueddeutsche Zeitung.

Pozitivno mišljenje o izuzecima od ograničenja za cijepljenje dalo je i vladino etičko povjerenstvo. "Ravnopravni tretman cijepljenih, onih koji su preboljeli koronavirus i osoba s negativnim testom nije problematičan s etičkog stajališta", rekla je predsjednica vijeća Alena Buyx.

Na sastanku kancelarke Angele Merkel i predstavnika saveznih pokrajina u ponedjeljak poslijepodne trebalo bi biti riječi i o ukidanju prioriteta pri cijepljenju. Neke savezne pokrajine već su ukinule cijepljenje po prioritetnim grupama za one koji se žele cijepiti cjepivom AstraZeneca.

Na sastanku bi trebalo biti riječi i o tome kako liječnike opće prakse pojačano uključiti u cijepljenje građana. Prvu dozu cjepiva u Njemačkoj je dosad primilo oko 19 milijuna građana (23 posto), a obje nešto manje od šest milijuna građana (sedam posto).