Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sedmi na svijetu

Veliki gradovi najveća žarišta: BiH bilježi najviši broj zaraženih od početka pandemije, preminule 72 osobe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Bosni i Hercegovini u srijedu su potvrđena 1972 nova slučaja zaraze koronavirusom, što je najveći broj u jednom danu još od početka epidemije u ožujku prošle godine, a ponovo je zabilježen i velik broj smrtnih slučajeva povezanih sa zarazom jer su u protekla 24 sata preminule 72 osobe.

Nakon testiranja nešto više od 5600 uzoraka zaraza je potvrđena kod 1286 osoba iz Federacije BiH, 601 iz Republike Srpske te kod 85 iz distrikta Brčko. Najveća žarišta zaraze i dalje su veći gradovi pa je tako u od utorka u Sarajevu bilo više od 500 novozaraženih, u Mostaru 270, a u Banjoj Luci 155.

Zaraza se u BiH nastavlja širiti već četvrti tjedan unatoč strogim mjerama ograničenja. U većem dijelu zemlje zatvoreni su ugostiteljski objekti te je ograničen rad uslužnih djelatnosti, a u Federaciji BiH tijekom noći zabranjeno je kretanje. Vlada tog entiteta zatražila je da Vijeće ministara BiH što prije uvede obvezu posjedovanja negativnog PCR testa pri ulasku u zemlju svih stranaca, ali i državljana BiH.

Od početka epidemije prije nešto više od godinu dana u BiH je do sada zaraženo nešto manje od 170 tisuća osoba, što je utvrđeno nakon 780 tisuća provedenih testiranja.

Umrlo je 6525 osoba kod kojih je dijagnosticiran COVID-19, čime se BiH uvrstila među države s najvećom brojem smrtnih slučajeva na stotinu tisuća stanovnika. Prema posljednjim analizama koje provodi američko medicinsko sveučilište John Hopkins, BiH je sada sedma na svijetu na toj neslavnoj ljestvici jer bilježi 193,36 smrtnih slučajeva na 100 tisuća stanovnika.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Raste broj preminulih Teška situacija u Mostaru: "Zbog porasta broja COVID pacijenata, dio trećeg kata prenamijenili smo kao poseban odjel''

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Brojke u porastu Situacija u regiji je dramatična: U Federaciji BiH uveden policijski sat, velik rast broja zaraženih u Srbiji

Slovenija na toj ljestvici stoji čak i lošije od BiH jer je svrstana na šesto mjesto, sa 194,64 smrtna slučaja na 100 tisuća stanovnika. Hrvatska je pak na 22. mjestu jer bilježi 144,5 smrtnih slučajeva na 100 tisuća stanovnika.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene