Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp

U Bosni i Hercegovini u petak je potvrđeno nešto više od 1100 novih slučajeva zaraze koronavirusom, dok je 61 zaražena osoba umrla, no predstavnici zdravstvenih vlasti u BiH tvrde kako je epidemija COVID-a pod kontrolom te da je stanje znatno bolje nego u drugim državama u regiji.


Stanje se postupno popravlja u sredinama koje su ranije slovile za krizne, a jedna od njih je Sarajevo, gdje se broj novozaraženih iz dana u dan smanjuje.

Vezani članci Davor Božinović Stožer uveo nove mjere za prelazak granica: Putnicima ne gine karantena Koronavirus u BiH Broj novozaraženih od koronavirusa u BiH drastično pada, ni liječnici ne znaju zašto: ''Ovo je suprotno očekivanjima stručnjaka''

"Ne možemo još reći da je epidemiološka situacija dobra, ali ako imate u vidu da je broj novozaraženih u Sarajevskoj županiji išao na više od 800, a danas je manji od 300, možemo reći da smo u 'finoj' fazi silazne putanje i stavljanja pandemije pod kontrolu", kazao je tijekom dana novinarima ravnatelj Klinike za infektivne bolesti u Sarajevu Rusmir Baljić. Najavio je kako upravo stoga barem u Sarajevu neće biti uvođenja drastičnih mjera zatvaranja za kojima se poseže u susjednim zemljama.

Slične su ocjene dali i entitetski dužnosnici. Pomoćnik ministra zdravstva Federacije BiH Goran Čerkez kazao je kako su se tamo i bez zatvaranja uspjeli izvući iz teške situacije.

"Mi smo trenutačno jedina zemlja koja nije zatvorena" kazao je Čerkez objašnjavajući kako je to rezultat poštivanja ranije uvedenih mjera kojima su izbjegnuta ograničenja za gospodarstvo i uslužne djelatnosti.

Raste broj onih koji trebaju u bolnicu

Ministar zdravstva Republike Srpske Alen Šeranić kazao je kako je već danima u tom entitetu, koji ima nešto manje od milijun stanovnika, broj novozaraženih između 350 i 400, što je pak znatno bolje nego prije 14 dana kada je dnevno bilo 600 do 800 takvih slučajeva. Zabrinutost za sada potiče jedino povećanje broja zaraženih kojima je potreban bolnički tretman.

U cijeloj BiH od četvrtka su provedena testiranja nešto više od 3000 uzoraka, a zaraza je potvrđena kod 738 osoba iz Federacije BiH te kod 388 iz Republike Srpske. U Federaciji je prijavljeno 36 smrtnih slučajeva povezanih sa zarazom, a u RS-u 25.

Prema podacima koje je u petak objavio Ministarstvo civilnih poslova BiH, tzv. incidencija, odnosno broj novozaraženih na 100 tisuća stanovnika u prošlom je tjednu bila nešto manje od 230.

Od izbijanja epidemije u ožujku u BiH je potvrđeno nešto više od 85 tisuća slučajeva zaraze, a umrlo je nešto više od 2500 oboljelih od COVID-a.

BiH neće uvoditi nova ograničenja zbog pandemije

Bosna i Hercegovina neće uvoditi dodatne mjere ograničenja radi suzbijanja pandemije koronavirusa, a potpuno zaključavanje je opcija o kojoj vlasti te zemlje uopće ne razmišljaju, potvrdio je u petak predsjedatelj Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija.

Nakon sastanka s premijerima Federacije BiH i Republike Srpske i entitetskim ministrima zdravstva, sazvanog kako bi se razmotrilo stanje pandemije u zemlji i odlučilo o daljnim mjerama koje bi trebalo koordinirati u cijeloj državi, Tegeltija je novinarima u Doboju kazao kako je zajednička ocjena da su već uvedene mjere dostatne te da za novima nema potrebe.

"U BiH neće biti dodatnih mjera koje će značiti ograničavanje kretanja građana i rada (gospodarskih) subjekata. Procjena je takva da su mjere dovoljne i pod kontrolom drže stanje prouzročeno COVID-om", kazao je Tegeltija.