Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POTRESENA UGOSTITELJICA

Odlučila otvoriti kafić, ali odmah je uslijedila reakcija: "Molila sam ih da budu ljudi, pokušaju shvatiti. Samohrana sam majka, na rubu smo egzistencije!"

Trogiranka otvorila kafić - 1
Trogiranka otvorila kafić - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Trogiranka otvorila kafić - 1 Trogiranka otvorila kafić - 1 Foto: DNEVNIK.hr Trogiranka otvorila kafić - 4 Trogiranka otvorila kafić - 4 Foto: DNEVNIK.hr Trogiranka otvorila kafić - 3 Trogiranka otvorila kafić - 3 Foto: DNEVNIK.hr Trogiranka otvorila kafić - 2 Trogiranka otvorila kafić - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Trogiranka otvorila kafić - 5 Galerija 1/5 >>
Trogiranka Lucija Barada Frana jedna je od ugostitelja koji su otvaranjem svojeg kafića u ponedjeljak htjeli poručiti da žele raditi.

Vlasnica kafića u Trogiru Lucija Barada Frana u ponedjeljak je odlučila otvoriti svoj kafić i na taj način iskazati nezadovoljstvo time što mjesecima ne radi.

Pročitajte i ovo Ilustracija Raste broj zaraženih U tjedan dana 42 osobe umrle od COVID-a: "Nove podvarijante vrlo su zarazne" Ilustracija velik porast, slabo prijavljivanje Gdje je nestao COVID? Brojke u tjedan dana dvaput veće: "Teško je procijeniti koliko ljudi prijavljuju i koliko je to realno"

"Pojavila se inicijativa ugostitelja, i na istoimenoj Facebook grupi, javili su se i drugi koji ne mogu preživjeti od 4000 kuna. Ja sam otvorila kafić u podne, stavila sam fotografije na društvenu mrežu i nadala se da nas je više koji šaljemo istu poruku - da želimo pošteno raditi i živjeti od svojeg rada", rekla je Barada Frana za DNEVNIK.hr.

Na kraju se ispostavilo da u Trogiru, mjestu u kojem ona ima kafić - nije otvorio nitko drugi.

"Policajci su došli oko 15:30, zatekli su mene i sedmero gostiju. Gosti su bili moji prijatelji koji su došli iskazati podršku. Pridržavali su se mjera, imali maske i bili na distanci. Policajci su ih popisali", opisala je Barada Frana.

Besplatna pića za goste

Navodi da je njezin kafić nalazi na benzinskoj pumpi, a da joj je rečeno kako je policija došla po dojavi, odnosno da ju je netko prijavio.

"Znala sam, čim sam otvorila, da će policija doći. Pitala sam knjigovođu kako da odradim tih nekoliko sati, rečeno mi je da ne mogu kucati račune. Odlučila sam staviti besplatna pića i kutiju za donacije. Na kutiji je pisalo - donacije, milodari, bakšiš", kazala je i dodala da nije znala kako je odjavljena na Poreznoj, pa zato nije mogla osposobiti kasu u kafiću.

Trogiranka otvorila kafić - 1 Trogiranka otvorila kafić - 3 (Foto: DNEVNIK.hr)

Navodi i da je znala da je u prekršaju, ali da je bila pred zidom. Policajcima je rekla da je svjesna što je napravila, a gosti su vrlo brzo otišli iz kafića.

Policija ju nije privodila

Policajci su svoj posao, rekla je, odradili korektno. Nisu je privodili, iako su kod nje bili satima i čekali da dođu iz Državnog inspektorata. Navodi da nije bilo neugodnosti ni povišenih tonova.

"Molila sam ih da budu ljudi, saslušaju me i pokušaju shvatiti", rekla je Barada Frana.

"Ja sam i njima rekla - sve što želim je moje pravo na rad, imam dijete s kojim sama živim, na rubu smo egzistencije. Pritisnuli su me uz zid. Plaćam državi sve što treba, nisam na crnoj listi, ali ne mogu živjeti od 4000 kuna", objasnila je u suzama Barada Frana.

Posuđuje novac za hranu

Kaže kako je potporu države dobila krajem mjeseca.

"Svaki tren sam već gledala na mobitel je li mi to sjelo na račun, a odmah sam automatski izgubila 2200 koje je banka uzela za kredit i minus. Ostalo mi je 1800 kuna da preživim sama s djetetom do sljedeće uplate", rekla je.

"Postupila sam kao roditelj i kao majka koja je gurnuta uza zid. Ne mogu više ovako, posuđujem od prijateljice 500 kuna da bih kupila djetetu hranu, sramota me je", kazala je Barada Frana.

Kako navodi, policija će joj pisati prekršajnu kaznu. Za inspektorat i visinu kazne tamo - ne zna. "U utorak u deset ujutro moram biti prvo na policiji, a onda na inspektoratu pa ću znati više", objasnila je Barada Frana.

Otvorit će kad i svi

Kaže da su joj inspektori rekli da joj pečate kafić, no da će ga moći otvoriti kad i svi ostali.

Trogiranka otvorila kafić - 1 Trogiranka otvorila kafić - 2 Foto: DNEVNIK.hr

"Znam da riskiram kaznu od 70 tisuća kuna, ali ne mogu više. Ako treba, radit ću cijelu godinu za tu kaznu, samo neka mi daju priliku za rad, ovako više ne mogu", objasnila je Barada Frana.

Dodaje da je ugostitelj četiri godine. "To je kafić u najmu na benzinskoj pumpi. Ja sam zatvorena, a oni prodaju kavu i pića, sve što bih trebala ja prodavati. Ja njima ne zamjeram, ali to mi je ironično", navodi Barada Frana.

"4000 kuna čekam kao ozebao sunce, danima čekam uplatu i kad je dobijem, većina mi ode za kredit, a mene još čekaju računi u kafiću i u kući gdje živim s djetetom. Kako preživjeti od toga?" pita se Barada Frana.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene