Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Naši gradovi među najsigurnijima

Jedna od koronom najpogođenijih zemalja u Europi od srijede otvara granice: "Motoristi su rekli da će oni preletjeti Italiju samo da uspiju doći do nas"

Katarina Jusić - 1
Katarina Jusić - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Katarina Jusić - 1 Katarina Jusić - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Katarina Jusić - 2 Galerija 1/2 >>
Dobra epidemiološka slika u Hrvatskoj, stroge mjere zaštite od koronavirusa i velik broj bolničkih kreveta razlog su što su čak tri hrvatske destinacije ušle na listu najsigurnijih gradova za odmor u Europi. Turistički djelatnici nadaju se da baš to može spasiti sezonu.

Plaže uz kristalno čisto more u gradu i okolici, lijepe terase za ispijanje kave, titula Europske prijestolnice kulture i još samo tri zaražene osobe koronavirusom ono su zbog čega je European best destinations Rijeku uvrstio među 20 najsigurnijih gradova za odmor u Europi.

Pročitajte i ovo Hrvati i ljetovanje - 1 gdje Hrvati ljetuju? Visoke cijene u špici sezone: "Više se isplati na ljetovanje u drugu zemlju, nego na Jadran" Apartman u Gorskom kotaru - 4 Nastavak pozitivnog trenda Dok jednom ne smrkne, drugom ne svane: Zeleno srce Hrvatske u jeku pandemije bilježi nikad bolje rezultate

"Krajem svibnja prvi turisti su nam stigli, booking se puni, otvaraju se domaći hoteli, tako da se nadamo ipak dobroj sezoni", kazala je Antonija Kardum iz Turističke zajednice Rijeke.

A među najsigurnijm smještajem je i privatni. U kućama za odmor i apartmanima gosti imaju svoj mir. "Imamo uslugu čišćenja svakog jutra, mijenjamo posteljinu svaki dan, obavezno mijenjanje ručnika, imaju zaštine maske, opremu, mi imamo sva dezinfekcijska sredstva", rekao je iznajmljivač Dejan Alpeza.

Gostima se nudi sigurnost

I manji hoteli te hosteli gostima nude veliku sigurnost, a oni baš po tome i odabiru kamo na odmor. "Imali smo baš nedavno goste iz Švicarske, motoriste koji su baš zvali, pitali koliko je sigurno, da će oni tako reći preletjeti Italiju samo da uspiju doći do nas", kazala je recepcionarka Marinela Cesar.

I broj bolničkih kreveta ove je godine važan pri odabiru destinacije. Na listi sigurnih su i Zagreb s ukupno 478 oboljelih u koronakrizi te Cavtat u općini Konavle koja ima još samo jednu zaraženu osobu.

Kada se na to dodaju prirodne ljepote, blizina bolnice i zračnih luka bezbrižan odmor je osiguran. Da tako i ostane evo savjeta.

"Ne trebaju kretati na put ako su sami bolesni ili ako su bili unutar 14 dana izloženi riziku, ugostitelji i turistički djelatnici trebaju se pridržavati općih mjera sigurnosti, protuepidemioloških i također obratiti pozornost da prepoznaju eventualne znakove bolesti ili rizičnosti kod turista, kod gostiju", poručuje epidemiolog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije Dobrica Rončević.

Na ruku nam ide popuštanje mjera

Gosti Hrvatsku često odabiru i zbog gastronomije. Korona navike vide se i u restoranima. "Primjetili smo da češće peru ruke, za sada su to Slovenci jer su otvorili granice, nadamo se ovaj vikend i Talijanima", kazala je vlasnica restorana Ivana Stolnik.

Hrvatskoj na ruku ide i popuštanje mjera na granicama te izostanak samoizolacije pri dolasku. Sve to razlog je za optimističan pogled prema ljetnoj sezoni.

Talijani otvaraju granice

Italija od srijede otvara svoje granice. Jedna od najpogođenijih zemalja što se tiče koronavirusa otvara svoje granice, ali samo za Europsku uniju, zemlje Schengena te Švicarsku, Ujedinjeno Kraljevstvo - Veliku Britaniju i Sjevernu Irsku, Andoru, Kneževinu Monako, San Marino i Vatikan.

Za sve ostale zemlje Italija granice otvara 15. lipnja. Od srijede, unatoč svemu, tko ode u Italiju iz zemalja Schengena i Europske unije neće morati u samoizolaciju od 14 dana.

Hrvatima preporuka da ne putuju za sada

Što se tiče Hrvata njima se još uvijek preporučuje da odgode putovanja koja nisu nužna, u sve države i regije koje su u većoj mjeri zahvaćene novim koronavirusom pa tako naravno i u Italiju. S obzirom da pri ulasku u Hrvatsku više nije obavezna samoizolacija u nju ne bi trebali ni kada se vrate iz Italije.

No, Talijani bi kada ulaze u Hrvatsku, kako sada stvari stoje, ipak morali imati ili vlastitu nekretninu, pokretninu ili rezervaciju smještaja jer Italija nije u deset zemalja za koje smo liberalizirali ulaske.

Opća sigurnost na dobroj razini

Sigurnost u hrvatskoj na dobroj je razini. Štoviše, u prva četiri mjeseca zabilježen je pad kaznenih djela za nešto više od 10 posto. U padu je i stopa općeg kriminaliteta koji najviše i utječe na osjećaj sigurnosti kod građana. Smanjena su tako razbojništva, teške krađe kao i krađe vozila.

U istom razdoblju i na cestama je bilo sigurnije nego lani. Manji je broj nesreća te prekršaja javnog reda i mira. Je li na to utjecala koronakriza - teško je reći.

Što se pak tiče sigurnosti tijekom turističke sezone - ona je imperativ hrvatske policije. Jer svaki se turist želi osjećati ugodno na svom odmoru. Do sad su o turistima brinuli tijekom ljetnih mjeseci u Hrvatskoj i policajci njihovih matičnih zemalja, bit će tako i ove godine ali u nešto manjem broju.

Razlog je koronakriza ali i to što se očekuje manji broj gostiju. Prema trenutnim podacima u ljetnim mjesecima očekuje se dolazak 50 stranih policajaca u Hrvatsku i to uglavnom iz susjednih zemalja, takozvanih autodestinacija od kuda i očekujemo najveći broj gostiju.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene