Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otvorene granice

Sve je spremno za ljetnu sezonu: Objavljeno kad se otvaraju kampovi, a kad hoteli na obali

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska epidemiološka situacija među najboljima je na Mediteranu i u Europskoj uniji te su od početka svibnja ukinute zabrane rada trgovinama, restoranima i ograničenja kretanja. Iz Hrvatske udruge turizma poručuju da hoteli, kampovi i ljetovališta primjenjuju najviše standarde sigurnosti boravka gostiju.

Nakon što je ministar turizma Gari Cappelli iznio plan otvaranja ljetne turističke sezone koji predviđa da će do kraja svibnja putovanja biti olakšana za Sloveniju, Austriju, Mađarsku, Češku i Slovačku, a tijekom lipnja za Njemačku, Poljsku te iza toga i za ostale zemlje koje imaju slično sigurnu epidemiološku situaciju, turistički sektor je putem Hrvatske udruge turizma iznio plan otvaranja turističkih objekta i preporuke za putovanja turista u Hrvatsku.

"Plan otvaranja turističkih objekta predviđa da će se do kraja svibnja otvoriti kampovi u Istri, Kvarneru i Dalmaciji te neki hoteli, a tijekom lipnja očekuje se potpuno otvaranje većine hotela i svih ostalih turističkih usluga u destinacijama", priopćeno je iz udruge.

Granice otvorene za turiste

Pročitajte i ovo Radnik u ugostiteljstvu - 2 Nedostatak radne snage Poslodavci na mukama, ali isplati se: Cilj je ključan, a oni su sve domišljatiji Zadnji vikend u kolovozu - 3 ljetni odmor Posljednji je turistički vikend u kolovozu, očekuju se velike gužve

Hrvatske granice otvorene su za dolazak turista. Prilikom ulaska turisti moraju imati potvrdu rezervacije smještaja te na granici dobivaju upute za siguran boravak u zemlji.

U izradi je i turistička aplikacija, kojom će gosti unaprijed moći najaviti svoj dolazak i koja će omogućiti da prelazak granice bude brži. Aplikacija će omogućiti da do kraja mjeseca bude uveden i "fast line" režim ulaska za turiste u Hrvatsku.

Turistički djelatnici i hotelijeri spremni

U udruzi očekuju da će tijekom lipnja države iz glavnih hrvatskih emitivnih tržišta omogućiti svojim građanima nesmetano putovanje u Hrvatsku i nazad, s obzirom na preporuke koje je izdala Europska komisija i činjenicu da je Hrvatska jedna od država s najmanjim brojem zaraženih osoba u Europi.

"Hrvatski hotelijeri i turistički djelatnici dočekuju spremni otvaranje sezone. Svi standardi sigurnosti boravka gostiju implementirani su u smještajne objekte, restorane i ostale turističke sadržaje prema preporukama hrvatskih epidemiologa, Svjetske zdravstvene organizacije i s obzirom na preporuke s ključnih emitivnih tržišta", navode u udruzi.

Zadovoljni s pripremama za otvaranje sezone

Direktor Hrvatske udruge turizma, Veljko Ostojić zadovoljan je s pripremama za otvaranje ljetne sezone. Prvi gosti u Hrvatsku već su stigli.

"Hrvatska ima sjajnu epidemiološku situaciju, a za većinu je gostiju s ključnih emitivnih tržišta dostupna kao autodestinacija. Hrvatski turistički sektor standarde sigurnosti je prilagodio nacionalnim i međunarodnim preporukama te goste dočekujemo spremni", kazao je Ostojić.

Novi slučajevi sporadični

Hrvatska je cijelo vrijeme trajanja epidemije vrlo efikasno upravljala krizom te je prema ocjenama međunarodnih organizacija jedna od najuspješnijih zemalja u borbi s COVID-19 epidemijom, navode u udruzi.

"Novi slučajevi zaraze trenutno se pojavljuju samo sporadično te Hrvatska ima jednu od najboljih epidemioloških situacija na Mediteranu. Zdravstveni sustav i sustav javne zaštite u Hrvatskoj su odlično reagirali na krizu i suzbili širenje epidemije. Hrvatski zdravstveni sustav kapacitetima je spreman za pravovremenu reakciju u slučaju eventualne pojave virusa", dodaje se u priopćenju.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo definirao je mjere za sve koji rade u turizmu kako bi se za goste osigurala maksimalna zaštita, a uz preporuke lokalnih epidemiologa, hrvatski hoteli i kampovi u svom radu primjenjuju najviše standarde koje propisuju globalni certifikati sigurnosti i zdravlja, smatraju u udruzi.

Potrebna dokumentacija za ulazak u Hrvatsku

Podsjećaju da strani turisti, državljani zemalja EU, prilikom ulaska trebaju predočiti jedan od dokumenata: rezervaciju smještaja u hotelu, kampu ili drugoj vrsti smještajnog objekta, ugovor o zakupu u kampu, ugovor o stalnom vezu u luci nautičkog turizma, potvrdu o rezervaciji za vez u luci nautičkog turizma ili vaučer putničke agencije.

Dokument kojim se potvrđuje rezervacija smještaja u Hrvatskoj mora sadržavati: mjesto/adresu smještajnog objekta na kojoj će gost boraviti, kontakt broj telefona i duljinu boravka tj. datum kada gost planira izlazak iz Republike Hrvatske.

Osim potvrde rezervacije razlozi za ulazak u Hrvatsku mogu biti: poslovni razlozi/gospodarski interes: poziv gospodarskog subjekta, interes gospodarskog subjekta za dolazak pojedinca, poziv na poslovni sastanak, vlasništvo nad nekretninom ili plovilom (ili nositelj leasinga za plovilo), vlasništvo nad trgovačkim društvom ili članstvo u upravi trgovačkog društva te neodgodivi osobni razlozi.

Aplikacija do kraja svibnja

Do kraja svibnja bit će lansirana i aplikacija putem koja će turisti moći najaviti svoj dolazak u Hrvatsku. Ta najava će im omogućiti brži protok kroz granicu, ističu u udruzi. Za državljane EU ne postoji obveza samoizolacije. Na ulasku u Republiku Hrvatsku na granici turisti dobivaju informativni letak s općim i posebnim preporukama i uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Iz udruge poručuju da građani iz EU ali i zemalja izvan EU sve informacije o mogućnostima ulaska u Hrvatsku mogu dobiti upitom na mail adresu - uzg.covid@mup.hr. Detaljne informacije s online obrascem, kao i odgovore na najčešće postavljana pitanja možete pronaći na ovoj poveznici.



 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene